Slobodna Dalmacija: 13. 04. 2003.

AKTUALNO UNATOČ OBEĆANJIMA U BiH SE DOVRŠAVA tzv. PROJEKT HUMANOG PRESELJENJA

Država etničkih regija

U Bijeljini je osigurano oko osam tisuća placeva za gradnju kuća, a stanovnici hrvatskih sela oko Banje Luke već su odavno naselili Pakrac, Okučane i Lipik, što jasno pokazuje kako se u BiH trenutačno dovršava projekt humanog preseljenja u miru

SARAJEVO — Je li humano preseljenje realnost u današnjoj postdaytonskoj BiH? Po svemu sudeći jest. Premda su mnogi analitičari nakon potpisivanja mirovnog sporazuma i njegove implementacije najveću pozornost posvetili upravo aneksu 7. sporazuma koji se odnosi na povratak imovine i raseljenog stavništva na svoje, po slobodnom izboru, rezultati dosadašnjih povrataka su katastrofalni.

Naime, iako je broj onih koji čekaju na povratak svojim kućama u posljednjih sedam godina s dva milijuna spao na 700 tisuća, broj stvarnih povrataka stanovništva u prijeratna prebivališta je obeshrabrujući. Ovu tvrdnju potkrijepili su nedavno i ombudsmani Federacije BiH.

Vera Jovanović, Branka Raguz i Esad Muhibić, federalni ombudsmani, nedavno su upozorili kako se u BiH ostvaruje projekt etnički čistih regija. Ombudsmani također upozoravaju na alarmantan porast broja ugovora o prodaji ili zamjeni vraćenih posjeda. Prema njihovim riječima, glavni krivac za ovakvo stanje su vlasti koje nisu učinile ni minimum napora u rješavanju problema povratnika.

Po svemu sudeći, upozorenja od ombudsmana došla su prekasno, doduše ni u ranijoj fazi primjene aneksa 7. vjerojatno se ne bi ništa bitnije promijenilo. Oni su svoje tvrdnje potkrijepili na konkretnim činjenicama.

Primjerice oko 20 posto povratnika Srba u Unsko-sansku županiju je prodalo svoju imovinu. Od stotinu vraćenih i otkupljenih stanova u Ključu prodano je čak devedeset i osam. Drastičan primjer prodaje imovine bilježi i Zenica. U nekadašnjem "gradu metalurga”, za samo deset mjeseci prodano je blizu 600 stanova i zaključeno 129 ugovora o zamjeni nekretnina, tvrde federalni ombudsmani. Oni su također upozorili na zabrinjavajuće razmjere prodaje imovine Bošnjaka na području Stoca i Čapljine.

No,čini se kako su ombudsmani u svojim upozorenjima slučajno ili ne zaboravili na stanje u glavnom gradu Federacije i BiH. Prema nekim procjenama, u Sarajevu je do sada prodano blizu trideset tisuća stanova, a još je polovica ovog broja stanova na prodaji. U oglasima dominiraju ponude o prodaji i razmjeni stanova i zemljišta između dvaju entiteta, a najatraktivnijim zamjenama smatraju se Banja Luka – Sarajevo i obrnuto.

Primjerice, u sarajevskom prigradskom naselju Ilidža prodano je četrnaest tisuća kuća čiji su vlasnici bili nebošnjaci.

Kada se uzme u obzir i činjenica da je samo u Bijeljini u Republici Srpskoj osigurano oko osam tisuća placeva za gradnju kuća, te da su stanovnici hrvatskih sela oko Banje Luke već odavno naselili Pakrac, Okučane i Lipik, jasno je kako se u BiH trenutačno dovršava projekt humanog preseljenja u miru, pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice.

Zlatko TULIĆ