Vjesnik: 14. 04. 2003.

Ministri EU danas o hrvatskom zahtjevu za članstvo

LUXEMBOURG, 13. travnja - Ministri vanjskih poslova Europske unije trebali bi u ponedjeljak na sjednici u Luxembourgu razmotriti hrvatski zahtjev za članstvo te odlučiti hoće li dati mandat Europskoj komisiji za izradu mišljenja o Hrvatskoj.

Hrvatski zahtjev za članstvo, koji je premijer Ivica Račan predao grčkom predsjedništvu Europske unije 21. veljače u Ateni, došao je vrlo brzo, za manje od dva mjeseca, na dnevni red Vijeća ministara.

Ako Vijeće, kako se očekuje, dade mandat Europskoj komisiji, ona odmah kreće s izradom mišljenja o sposobnosti Hrvatske da postane kandidat za članstvo u Uniji.

Prema najavama iz Europske komisije, izrada mišljenja traje otprilike godinu dana. Hrvatska može vrlo brzo očekivati opsežan upitnik s otprilike 4000 pitanja na koja će trebati odgovoriti. Na temelju odgovora na ta pitanja, ali i iz drugih izvora, Europska komisija daje mišljenje i preporuke o sposobnosti zemlje da postane kandidat za članstvo.

Kad Komisija završi s izradom mišljenja, ona ga upućuje Vijeću ministara na razmatranje, koje onda odlučuje hoće li odobriti status kandidata i odrediti datum početka pregovora o punopravnom članstvu.

Vijeće ministara također će na sjednici u Luxembourgu prihvatiti i drugo godišnje izvješće o napretku zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja, koje je Europska komisija objavila 26. ožujka.

Prema tom izvješću, političke prilike u Hrvatskoj ocijenjene su stabilnim, ukupna situacija u zemlji zadovoljavajućom, ali unatoč tom pozitivnom razvoju, nije učinjeno dovoljno na suradnji s Haaškim sudom, povratku izbjeglica i Zakonu o HRT-u.