Novi list: 14. 04. 2003.

Europa brža od Hrvatske

Piše: Jelena Lovrić

Ni dva mjeseca nakon što je hrvatski premijer predao aplikaciju Hrvatske za prijem u Europsku uniju, taj će se zahtjev danas naći pred Vijećem ministara. Vlada ujedinjene Europe hrvatsku bi molbu trebala proslijediti Europskoj komisiji, a ova će potom otvoriti proces izrade procjene sposobnosti i podobnosti Hrvatske da postane kandidatom, pa onda i članom Europske unije. Izrada mišljenja navodno bi mogla trajati oko godinu dana. Položi li Hrvatska taj test, realnom postaje mogućnost da u briselsko društvo utrči već 2007. godine.

Pretresanje spremnosti Hrvatske za Europu bit će temeljito i rigorozno. Studirat će se hrvatski zakoni, ali i stvarnost. Naglašava se da Hrvatska vrlo brzo može očekivati opsežan upitnik s oko 4.000 pitanja na koja će hitro trebati odgovoriti. Navodno se u nadležnom ministarstvu stoga ovo ljeto spremaju provesti udarnički. U nedavno objavljenom izvještaju EU-a političko je stanje u Hrvatskoj ocijenjeno stabilnim i zadovoljavajućim. Ali su uredno pobrojane i sporne točke: na prvom mjestu manjkava suradnja s Haškim sudom, traljav povratak izbjeglica i spora integracija srpske manjine u hrvatsko društvo te puževsko reformiranje pravosuđa.

Umjesto njihova saniranja, Hrvatska je otvaranje debate u Vijeću ministara potrefila obilježiti novim problematičnim potezima. Nevladine su udruge, s HHO-om na čelu, Ministarstvo pravosuđa upozorile na, kako tvrde, neustavne i neprihvatljive prijedloge zakona, upućene u saborsku proceduru, kojima hrvatska država pere ruke od odgovornosti za štetu nastalu terorističkim aktima te djelovanjem hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga u Domovinskom ratu. Vlada se na takva rješenja odlučila jer, kaže, u državnoj blagajni nema sredstava za obeštećenje svih vlasnika na pravdi Boga zapaljenih i dinamitiranih kuća. Ali nevladine je udruge upozoravaju da će oštećenici onda pravdu istjerati pred europskim sudovima.

Ovih je dana i zamjenica visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, gospođa Wyrsch, nakon obilaska kritičnih područja, konstatirala da se na terenu stvari ne odvijaju kako se u Zagrebu proklamira te Vlada mora pomoći povratku Srba. A tom prilikom snimljene potresne priče staraca, srpske nacionalnosti, koji godinama ne mogu u svoju imovinu nego žive u štali, već su posredstvom inozemnih televizija obišle svijet.

Što se Haškog suda tiče, iznenada uhapšeni Rajić trebao bi poslužiti kao neka vrsta zamjene za odbjeglog generala Gotovinu. Njegovim izručenjem Vlada Haagu kani demonstrirati spremnost na suradnju. Istodobno, premijer Račan osporavatelje svoje političke i pravne ekvilibristike u slučaju Bobetko optužuje da »ugrožavaju interese Hrvatske«.

Hrvatskoj je davno rečeno da ritam svoga uvezivanja s Europom sama određuje. Hrvatska je aplikacija na dnevni red EU-a stavljena vrlo brzo, ali je pitanje hoće li Račanova vlast moći držati taj tempo.