Vjesnik: 14. 04. 2003.

Šljivančaninu će se suditi u Haagu, kaže Svilanović

BEOGRAD, 13. travnja - Bez obzira što je uhićeno nekoliko navodnih izravnih izvršitelja pokolja u Ovčari 1991. godine, Veselinu Šljivančaninu, haaškom optuženiku za ratne zločine u Vukovaru, sudit će se u Haagu, izjavio je u nedjelju ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović.

»Neki koji su osumnjičeni kao izravni izvršitelji zločina na Ovčari uhapšeni su, ali njih nije optužilo haaško tužiteljstvo. Ako je to doista tako, ovdje bi mogao početi postupak protiv njih čiji bi elementi mogli pomoći u haaškom postupku protiv Šljivančanina«, rekao je Svilanović.

Govoreći u emisiji »Nije srpski ćutati« ministar je istaknuo kako bi činjenica da su izvršitelji uhićeni, mogla biti »ponuda ohrabrenja« Šljivančaninu da se preda Haaškom sudu. »Nakon izmjene zakona o suradnji s Tribunalom u ponedjeljak, moći ćemo postupati po novim optužnicama, ali ne znam hoće li Jovica Stanišić, bivši načelnik Službe državne sigurnosti MUP-a Srbije, i Franko Simatović, osnivač i prvi zapovjednik tzv. Crvenih beretki, biti optuženi«, rekao je. Istaknuo je da vlasti u Beogradu moraju »djelovati uvjerljivo« kad kažu da haaški optuženik, general Ratko Mladić, nije u zemlji niti je pod zaštitom nekih vojnih ili policijskih krugova. (Hina)