Vjesnik: 14. 04. 2003.

Počinje suđenje Nevenki Tuđman i Igoru Kneževiću

Otužnicu protiv kćeri pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana i lokalnog biznismena Kneževića podigao je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK)

ZAGREB, 13. travnja - Na zagrebačkom Županijskom sudu u utorak će pod predsjedanjem suca Vladimira Pavlekovića početi suđenje Nevenki Tuđman i Igoru Kneževiću koje optužnica tereti za protuzakonito posredovanje i zloporabu obavljanja dužnosti državne vlasti.

Kako se navodi u optužnici koju je protiv kćeri pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana i lokalnog biznismena Kneževića podigao Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), optužena je koristeći svoj društveni položaj i ugled omogućila Igoru Kneževiću da bez natječaja i kvalifikacije bude postavljen kao glavna stručna i odgovorna osoba u Ministarstvu znanosti i tehnologije za provođenje natječaja za ugradnju telefonskih centrala.

Knežević je na taj način »ubrao« više od deset milijuna provizije, od čega je, prema optužnici 2.150.000 kuna isplatio Nevenki Tuđman u 43 gotovinske rate. Centrale je, prema prikupljenim podacima USKOK-a, kupilo 12 sveučilišnih sredina u zemlji te četiri institucije u koje je uključena »Hrvatska narodna banka« i zaklada Tuđmanovih »Spasimo djecu Hrvatske«.

V. M.