Vjesnik: 14. 04. 2003.

Predsjednik Udruge sudaca a ne radi kao sudac

VLADO RAJIĆ

Iz svoje bjelovarske busije još jednom se oglasio Vladimir Gredelj. I još jednom je to učinio kao predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, makar, kako vrijeme odmiče, sve se manje zna čemu on to i komu predsjeda.

Učinio je to u povodu uručivanja optužnice Bobetku za koju Gredelj tvrdi da je uručena neustavno i nezakonito. On to, dakako, zna u detalje, ali neće reći hrvatskoj javnosti da je ne opterećuje. Reći će to Gredelj, prema vlastitom obećanju, Uredu Haaškoga suda u Zagrebu. Jer to su pravi pravnici pa će oni razumjeti njegovo objašnjenje kako su ih to Račan i ostali u Vladi prevarili, i njih i njihove haaške šefove.

Kada bi čovjek živio samo od izvještavanja o javnim aktivnostima Vladimira Gredelja, svakomjesečno bi prebacio normu. Kada bi pak pratio samo Gredeljev sudački rad, u kartonu učinka imao bi kao i Gredelj čistu nulu. I tako već godinama.

Međutim, Gredelj voli nastupati u javnosti, urednici medijski ga vole i svaku njegovu črčkariju objavljuju uredno, čak u punom formatu. To je od Gredelja stvorilo medijsku zvijezdu koja govori o svemu i svačemu, sve i svašta. Od držanja lekcije premijeru do opomene američkom veleposlaniku. Jedino što se u sferi pravosuđa usuđuje ponešto pripomenuti ministrici Ingrid Antičević-Marinović. Ali Ivici Crniću ni slučajno.

Zašto? Zato što je zapravo predsjednik Vrhovnog suda Crnić jedan od kumova te medijske slave Vladimira Gredelja. Drugi kum je predsjednik Županijskog suda u Bjelovaru, isti onaj koji je zbog neispunjenja norme suca svog suda Gredelja htio prebaciti na građanski odjel. A on mu mrtav hladan odgovorio da »mu građanski postupci ne leže«. I tako je stručnjak za kazneno pravo ostao na svom mjestu ne radeći ništa. Njegov predsjednik nije u godišnjem izvještaju spomenuo Gredeljevu praznu rubriku učinka.

A ne postoji sigurnost da će na tu prazninu za 14 tisuća kuna na mjesec upozoriti i Ivica Crnić.

E, pa kad njima to ne smeta onda žrtvu Gredeljeve aktivnosti treba podnijeti javnost. I podnosi je gotovo svakoga dana, barem tri puta na tjedan, o godišnjem učinku da se i ne govori. Kakva je to Udruga sudaca čiji predsjednik ne radi kao sudac?