Vjesnik: 15. 04. 2003.

Lučin: U Hrvatskoj ima mafije

ZAGREB, 14. travnja - »Nije sporno da u Hrvatskoj postoji organizirani kriminal, pa i u smislu mafije«, izjavio je ministar unutarnjih poslova Šime Lučin i dodao da je u posljednje dvije godine podignuto 108 kaznenih prijava zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela.

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak, sazvanoj nakon radnog sastanka predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije s čelnicima, Državnoga odvjetništva i Uskoka, Lučin je istaknuo da je »suzbijanje korupcije u javnom sektoru prioritet rada policije i Odvjetništva u sljedećem razdoblju«.

»Postoji osnovana sumnja u elemente korupcije u javnom sektoru, i dogovorene su konkretne mjere kojima ćemo ih suzbiti«, rekao je Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik. Napomenuo je da će javnost, iako nije htio govoriti o konkretnim mjerama, biti obaviještena o poduzetim akcijama.

»Sastanak je sazvan radi što bolje koordinacije te poboljšanja suradnje policije i Državnog odvjetništva u otkrivanju i suzbijanju zloporaba i korupcije u javnom sektoru«, naglasio je Bajić.

Lučin je opovrgnuo napise u nekim medijima o lošoj suradnji policije i Državnog odvjetništva. »Dosadašnja je suradnja vrlo uspješna, posebno u predistažnom postupku i kvaliteti kaznenih prijava«, ustvrdio je ministar Lučin. Na upit hoće li se istraživati i navodne zloporabe u vezi s nekim saborskim zastupnicima i ministrima koji posjeduju privatne tvrtke, Lučin je rekao da će policija reagirati u svakom slučaju kršenja zakona ako se utvrdi sumnja. Ministar je opovrgnuo navode da postoji posebna antiteroristička jedinica za uhićenje haaških optuženika, posebice Ante Gotovine. »Jedinice kakve se spominju u medijima ne postoje«, rekao je Lučin. Bajić je pak potvrdio da je u tijeku »kriminalistička obrada transkripata Hrvoja Petrača«.

Anuška Fjorović