Vjesnik: 15. 04. 2003.

Izborni bumerang

Upravo bi se HSS-u Sunčani Hvar mogao vratiti kao bumerang. Kako je moguće da u toj stranci, najčvršćem SDP-ovu savezniku, nisu znali detalje o prodaji tako važnog turističkog bisera? A ako su znali, zašto su o navodnim nepravilnostima, koje tek trebaju istražiti Državna revizija, MUP i Državno odvjetništvo, šutjeli mjesecima, a progovorili tek onda kad je izbila afera

ANDREA LATINOVIĆ

Dva su dana u prošlotjednoj saborskoj raspravi uludo potrošena u pokušaju da se prvi put otvoreno progovori o privatizaciji turističkog kompleksa Sunčani Hvar. I nisu se zastupnici makli dalje od - početka. IDS-ovci su tražili da se ta rasprava (koja je nakon nekoliko mjeseci upornog traženja oporbenjaka napokon došla na dnevni red parlamenta) prekine, navodeći da je »nepotrebna i besplodna«, a u tome su ih podržali samo HNS-PGS-SBHS i DC.

»Vodimo raspravu o mrtvom konju«, slikovito se izjasnila DC-ovka Vesna Škare-Ožbolt, upozorivši da se »kasni i kaska za krivim potezima Vlade«. No, ostali su klubovi ipak podržali raspravu, ali su ta dva dana bila, rekao bi narod, jalova. Pričalo se o svemu i svačemu, ali Sunčani Hvar bio je zapravo samo paravan za predizbornu kampanju koju su vodili gotovo svi bez iznimke. I onda, u petak, zadnjeg dana 31. sjednice, zbog nedostatka kvoruma zastupnici nisu glasali o zaključcima dvodnevne sjednice, nego su to ostavili za onu iduću, nakon tri tjedna stanke.

Predizborna je kampanja, naime, već opasno krenula. Da je tome tako, pokazuje i HSS. Ta stranka i dalje inzistira na smjeni ministrice turizma Pave Župan-Rusković, smatrajući je najodgovornijom za »aferu Sunčani Hvar«. Dakako, pritom mudro dodaju da taj njihov zahtjev »nije miniranje Vlade«, nego jednostavno traže da se Banski dvori distanciraju od istupa ministrice.

No, i laiku je jasno da HSS takvim istupima igra na kartu birača, želeći ih podsjetiti da su upravo oni nepokolebljivo inzistirali na razotkrivanju nepravilnosti u vezi s privatizacijom Sunčanog Hvara. Ne oklijevajući pritom žestoko »nagaziti« svog partnera SDP, kojemu se u neformalnim razgovorima kunu na koalicijsku »vjernost«. Ali, upravo bi se HSS-u Sunčani Hvar mogao vratiti kao bumerang. Kako je moguće da oni u stranci, najčvršćem SDP-ovu savezniku, nisu znali detalje o prodaji tako važnog turističkog bisera? A ako su znali, zašto su o navodnim nepravilnostima, koje tek treba istražiti Državna revizija, MUP i Državno odvjetništvo, šutjeli mjesecima, a progovorili tek onda kad je izbila afera.

Neki već procjenjuju da u ovo hirovito predizborno vrijeme mnogi neće biti imuni na sklapanje saveza s »vragom«, ne bi li tako lakše prešli prag od čarobnih - za neke i nedostižnih - pet posto. U svim se strankama pripremaju, a u HDZ-u su i dalje vrlo optimistični, posebice nakon još jedne pobjede na lokalnim izborima. Ovaj put su HDZ-ovci odnijeli pobjedu i na izborima za Gradsko vijeće u Orahovici, rodnom gradu predsjednika Mesića. Nakon serije pobjeda na lokalnim razinama, od kojih je najupečatljivija ona u Virovitici, u HDZ-u su i dalje uvjereni u svoj skorašnji povratak na vlast.

Već je obznanjeno da će gotovo vojnički ustrojen stožer koji će pratiti HDZ-ova predsjednika Ivu Sanadera u njegovim obilascima države biti pravo tehnološko čudo. Čini se da Sanader (kojega, šuška se, instruiraju i savjetuju strani stručnjaci za odnose s javnošću), ništa nije prepustio slučaju. Ali, lako je HDZ-u; kao velikoj stranci, koja ne mora muku mučiti s traženjem sponzora, neće im biti problem potrošiti navodno oko tri milijuna kuna.

O tom iznosu, naime, male stranke mogu samo sanjati. One imaju dvostruku muku. Prvo, kako uopće preskočiti tih pet posto pa uletjeti u Sabor kako god znaju i umiju, a drugo kako namaknuti novac za vođenje kampanje. Zato u manjim strankama vlada prava nervoza, a donatori se traže na sve strane.

One velike, poput SDP-a, HDZ-a, ali i HSS-a, svakako će angažirati priznate stručnjake koje će pritom moći dobro i platiti, ne bi li dobili vrhunski rezultat, ako već ne i kompletnu pobjedu. »Možda smo vas i razočarali, ali posao nismo dovršili i dajte nam još jedan mandat«, mogući je novi slogan SDP-a kojim će pokušati izboriti još jedan mandat.

»Crveni ništa ne znaju, a danas živite gore nego kad smo vas mi vodili, zato nam ponovo poklonite povjerenje«, možda će vapiti HDZ-ovci, koji bi se teško mogli pomiriti s još jednim debaklom na izborima. HSS-ovci se neće pretjerano razbacivati u obećanjima, jer imaju svoje standardno biračko tijelo. I IDS-ovi su birači također homogeni - preko Učke ni u ludilu neće glasati za HDZ, ali nakon ove tri godine, više ni za SDP, pa IDS može mirno spavati. HSLS mora iz petnih žila zapeti ne bi li vratio sve svoje dezorijentirane glasače koji su takvima postali zbog dezorijentiranosti samoga Budiše.

Liberalna će stranka spas tražiti u koaliciji s velikim strankama, jednako kao i Libra, jer im je to jedini način da preskoče onih pet posto. DC bi, krene li žestoko i ustrajno, uz dosta muke i truda samostalno i mogao ući u parlament, ali koalicija s velikom strankom taj bi ulazak učinila izvjesnijim. Pravaši će, unatoč nekim anketama (ankete su i inače problematične) sigurno dobiti svojih pet, ako ne i koji postotak više i ponovo sjediti u novom sazivu parlamenta. HNS-ovci će se busati u prsa junačka svojim građevinskim spektaklima, prisvajajući autocestu Zagreb-Split, kao da su je oni izmislili, iako je plan o njezinoj gradnji postojao još 1971.

Stalno će nas uvjeravati kako će, izaberemo li njih, cijela država postati veliko gradilište a Hrvati puni cesta i stanova. No, trenutačno je ipak najoriginalniji Hrvatski blok. Pašalić i njegova ekipa putuju od grada do grada, kao trgovački putnici, i od tržnica, preko ribarnica do gradskih trgova, drže govore i obraćaju se građanima, želeći im predstaviti stranku.