Vjesnik: 15. 04. 2003.

Hautz: Da se protiv Včelika možda vodi kazneni postupak doznao sam iz medija

Predsjednik DSV-a najavio je da će »zbog vlastite savjesti« ispitati vodi li se kazneni postupak protiv Včelika / DSV nema pravnih instrumenata za preinačenje odluke o imenovanju sudaca, pa tako i Včelika / Odluku DSV-a o Včelikovom imenovanju može na Ustavnom sudu pobijati samo eventualno nezadovoljna stranka

ZAGREB, 14. travnja - Predsjednik Državnog sudbenog vijeća (DSV) Stanko Hautz izjavio je u ponedjeljak da pri imenovanju Marija Včelika za suca Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu »DSV nije znao vodi li se protiv Včelika kazneni postupak i ako se vodi, u kojoj je fazi taj postupak«. »Da se protiv Včelika možda vodi kazneni postupak doznao sam iz medija«, rekao je Hautz, dodajući da je Včelik kod prijave za suca priložio uvjerenje da nije kažnjavan.

Hautz je rekao da je DSV bio upoznat samo s time da je Včelik pravomoćno oslobođen u stegovnom postupku koji se protiv njega vodio zbog bijega Srđana Mlađana iz požeškog zatvora. Predsjednik DSV-a najavio je da će »zbog vlastite savjesti« ispitati vodi li se kazneni postupak protiv Včelika. No, DSV nema pravnih instrumenata za preinačenje odluke o imenovanju sudaca, pa tako i Včelika. Odluku DSV-a o Včelikovom imenovanju može pobijati na Ustavnom sudu samo eventualno nezadovoljna stranka, odnosno sutkinja Irena Dikanović-Terzić, koja je bila Včelikova protukandidatkinja. Včelikovo imenovanje za suca bilo bi upitno jedino u slučaju da je on pravomoćno osuđen za neko kazneno djelo, no ne i u slučaju ako se protiv njega vodi kazneni postupak.

Komentirajući činjenicu da je Včelik pri imenovanju za suca dobio prednost pred kandidatkinjom Irenom Dikanović-Terzić, koja je imala punu podršku Sudačkog vijeća, Hautz je rekao da »to nije ništa čudno, jer je DSV i prije imenovao suce koje na sudačka mjesta nisu predlagala sudačka vijeća«. »Procijenili smo da je Včelik bio bolji kandidat za suca, s obzirom na to da je magistar znanosti, koji je napisao knjigu i ima iskustva u trgovačkom pravu«, rekao je Hautz.

Inače, Zbor odvjetnika u Slavonskom Brodu traži da se iz DSV-a povuku članovi iz reda odvjetnika Ranko Pelicarić i Dražen Matijević jer je, kako tvrde, zbog Včelikovog imenovanja DSV izgubio svaki kredibilitet. Hautz je izjavio da nije službeno upoznat s reakcijom slavonskobrodskih odvjetnika, no da taj njihov istup »može imati određenu težinu«.

Mario Včelik je bivši ravnatelj Kaznionice u Požegi, kojeg je ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović smijenila s tog mjesta zbog bijega višestrukog ubojice Srđana Mlađana iz požeškog zatvora, lani u veljači. Včelik je bez psihijatrijske procjene odobrio Mlađanu dopust, no on se nije vratio u zatvor nego je pobjegao u Zagreb i počinio novo ubojstvo, ubivši policajca Milenka Vranjkovića-Kinga.

Biljana Bašić