Novi list: 15. 04. 2003.

PREDIZBORNA PREDVIĐANJA KULOARA NA MARKOVOM TRGU

Tomčić premijer, Račan predsjednik Sabora?

ZAGREB – Ivica Račan i Zlatko Tomčić dogovorili su se da će sljedeći premijer, ako to dozvole izborni rezultati dviju stranaka, biti predsjednik HSS-a, dok bi predsjednik SDP-a postao prvi čovjek Sabora, šuška se u političkim kuloarima na Markovom trgu.

Tomčić bi premijerom postao i u slučaju da SDP dobije više saborskih mjesta od HSS-a, čime bi se učvrstila vladajuća koalicija, koju bi činile i ostale stranke koje sada sudjeluju na vlasti, tumače neki od istaknutih hrvatskih političara. Jedan od dužnosnika SDP-a, uz upozorenje kako je daleko prerano za takvu kombinatoriku, nam je ipak kazao i kako je to »jedna od mogućih radnih opcija za pregovore«.

Čelni političari stranaka vladajuće koalicije, međutim, uglavnom nisu čuli za moguću izmjenu Račana i Tomčića na funkcijama koje sada obavljaju. No, slažu se da ih sličan dogovor ne bi čudio, kao i da je prerano za takve kombinacije jer je moguće da nakon izbora »svi skupa budemo konstruktivna opozicija«. Drugi čelnik jedne stranke u vladajućoj koaliciji upozorava da je moguće i da neka od ostalih stranaka petorke zabilježi rezultat na izborima koji bi rošadu Račan-Tomčić učinio bespredmetnom. Svi, međutim, upozoravaju i na zamjetnu promjenu u odnosima SDP-a i HSS-a u posljednjih nekoliko tjedana, koja kazuje da je nekakav dogovor ipak u igri, jer se dvije stranke ne napadaju onako često i žestoko kao donedavno.

Kako se priča u političkim kuloarima, isturivanjem Tomčića na poziciju premijera, SDP bi, u slučaju da odnos snaga bude sličan sadašnjem, zadržao većinu u Vladi. »Da bi se dogodilo da Tomčić postane premijer i u slučaju da SDP ima više zastupnika od HSS-a, njegova stranka morala bi prihvatiti veći dio SDP-ovog programa«, upozorava jedan od čelnih ljudi SDP-a.

D. C., J. K.