Slobodna Dalmacija: 15. 04. 2003.

JE LI NOVA INTERVENCIJA NA POMOLU: AMERIKANCI PONAVLJAJU OŠTRU RETORIKU O KEMIJSKOM ORUŽJU I ZAŠTITI TERORISTA

Powell napada Siriju

WASHINGTON — Američki državni tajnik Colin Powell upozorio je u ponedjeljak Siriju, koju Sjedinjene Države sumnjiče da razvija kemijsko oružje i pruža utočište iračkim dužnosnicima, da razmotri svoje ponašanje. Kazao je da će SAD ispitati moguće diplomatske i ekonomske mjere protiv Sirije.

— Mislimo da bi u novoj situaciji oni trebali razmotriti svoje akcije i ponašanje — kazao je Powell novinarima nakon susreta s kuvajtskim ministrom vanjskih poslova šeikom Mohammadom Al-Sabahom. — Ne samo glede toga tko dobiva utočište u Siriji i oružja masovnog uništavanja, nego posebice glede potpore terorističkih aktivnosti. U vezi sa Sirijom, naravno da ćemo ispitati moguće mjere diplomatske, ekonomske ili druge naravi — dodao je on.

On je kazao kako se nada da će "Sirija razumjeti svoje obveze u novoj situaciji". — Sada imamo novu situaciju u regiji i nadamo se da će sve zemlje razmotriti svoje ponašanje iz prošlosti — rekao je Powell.

Sjedinjene Države optužuju Siriju da pruža utočište dužnosnicima propaloga iračkog režima, razvija kemijsko oružje te pruža potporu teroristima. Predsjednik Bush je u nedjelju kazao kako Sjedinjene Države vjeruju da u Siriji ima kemijskog oružja. Ovo upozorenje američki dužnosnici uzimaju vrlo ozbiljno budući da je oružje masovnog uništavanja bilo glavni motiv Bushova napada na Irak.

I američki ministar obrane Donald Rumsfeld optužio je u ponedjeljak Siriju da je u posljednjih 12 do 15 mjeseci u nekoliko navrata testirala kemijsko oružje i da je dopustila nekim Iračanima ulazak na svoj teritorij.

Glavni tajnik Arapske lige Amr Musa u ponedjeljak je ocijenio "nerazumljivim" američke optužbe prema kojima Sirija ima kemijsko oružje, ocjenjujući da te optužbe otežavaju situaciju.

— Ako supersile još imaju nekakvu snagu, morale bi je usmjeriti na rješavanje palestinskog pitanja, a ne za napadanje Sirije ili neke druge zemlje. Nadamo se da te rušilačke misli neće slijediti djela, agresija ili vojna akcija protiv još jedne arapske države — kazao je Musa.