Vjesnik: 15. 04. 2003.

Carla del Ponte u srijedu u Zagrebu

ZAGREB, 14. travnja - Vjesnikovi izvori u Haagu potvrdili su datum dolaska glavne haaške tužiteljice u Zagreb: Carla del Ponte imat će službene razgovore s premijerom Ivicom Račanom, potpredsjednikom Vlade dr. Goranom Granićem i šefom Ureda za odnose s Haagom Franom Krnićem u srijedu. Prema Vladinu priopćenju, Carla del Ponte i Račan susrest će se 16. travnja u 12 sati.

Do zadnjega časa datum nije mogao biti preciziran jer su naglo iskrsnule dodatne obveze premijera Račan. Kad je hrvatska strana zamolila za razumijevanje, Carla del Ponte je bez trunke razmišljanja pristala na datum koji je službeni Zagreb ponudio.

Prema informacijama do kojih se može doći, haaška tužiteljica imat će vrlo napregnut zagrebački program. Nakon službenih razgovora u Vladi posjetit će i Ured Haaškoga suda u Zagrebu. Odmah nakon toga odlazi na aerodrom i vraća se u Haag.

Što će Carla del Ponte donijeti u svojoj putnoj torbi, nije se moglo saznati. Jedno je sigurno, broj primjedaba koje može ovoga trenutka uputiti hrvatskoj vladi s obzirom na razinu suradnje između Zagreba i Haaga pao je na jednu jedinu. Riječ je o odbjeglom optuženiku Anti Gotovini. Svi ostali predmeti ili su u tijeku ili su, posebice što se tiče dostave dokumentacije, tehnički problemi otklonjeni.

Hrvatsku javnost najviše zanima hoće li glavna haaška tužiteljica donijeti i nove optužnice. Iako se u to nitko u Haagu ne može zakleti, ipak je vjerojatno da novih optužnica barem ovoga ranog proljeća neće biti. No, naši sugovornici upozoravaju da ne treba smetnuti s uma jesensku seriju poziva na razgovore u zagrebački haaški ured. Tada su ispred haaških istražitelja u statusu svjedoka nastupila uglavnom vojna lica, najviši po činu i po službi u HV-u bio je admiral Davor Domazet. S toga popisa obnovljeni poziv iz zagrebačkog Ureda upućen je Mladenu Markaču, ali taj drugi put u statusu osumnjičenika.

Vlado Rajić