Slobodna Dalmacija: 15. 04. 2003.

RAZGOVOR - Josip MUSELIMOVIĆ, ODVJETNIK BIVŠEG ZAPOVJEDNIKA HVO-a U KISELJAKU

Rajić je uhićen dok je šetao splitskim parkom tijekom rutinske policijske kontrole

Stoga mi je nevjerojatno kako je prikazan način njegova uhićenja, s helikopterima i specijalcima, kad su to obavili krim-policajci. Podnijet ćemo i posljednji pravni lijek da se proces Rajiću održi u Hrvatskoj

Piše: Zoran ŠAGOLJ

Od trenutka uhićenja Ivice Rajića, bivšega zapovjednika HVO-a u Kiseljaku, znalo se da će njegovu obranu, uz Željka Olujića, zastupati i poznati mostarski odvjetnik Josip Muselimović. On je bio Rajićev branitelj i u predmetu koji se sredinom 90-ih vodio pred Višim sudom u Mostaru zbog ubojstva dvojice časnika SIS-a.. S Muselimovićem smo razgovarali u njegovu mostarskom uredu nakon što se vratio iz Zagreba, gdje ipak, unatoč što je to najavljivao, nije uspio kontaktirati sa svojim branjenikom.

Imao sam ovih dana - objašnjava Muselimović - velike obveze i jedini termin kada sam mogao otići u Zagreb i susresti se s kolegom Olujićem i našim branjenikom bio je u subotu, ali s obzirom na to da, zbog pravila kućnog reda u Okružnom zatvoru u Zagrebu, nismo mogli dobiti dozvolu za posjet, tako se nisam uspio sresti s Rajićem. Razgovarao sam s kolegom Olujićem u tri navrata i tom smo prilikom dogovorili sve stvari vezane za ovaj kazneni predmet, a što će on prenijeti našem branjeniku.

Skrivanje zbog Haaga

Kako je Rajić podnio uhićenje?

Ivica Rajić je osoba koja se educirala na akademiji bivše JNA, discipliniran je vojnik i vrlo lako se prilagođava novonastalim okolnostima. Prema mojim saznanjima, on je u vrlo dobrom psihičkom stanju i sasvim sigurno je spreman se pojaviti pred bilo kojim sudom i odgovoriti na optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Imate li spoznaja kako je došlo do uhićenja i gdje je konkretno obavljeno? Najprije se govorilo o Zagrebu, a onda o Splitu.

Ivica Rajić je nestao nakon procesa u Mostaru krajem 1995., odnosno početkom 1996. godine. Ja nemam puno saznanja, ali znam da je boravio na više adresa i znam da je ovom prilikom uhićen u Splitu u vrijeme jedne šetnje splitskim parkovima. Upravo zbog toga mi je nevjerojatno kako je prikazan način njegova uhićenja s helikopterom, specijalcima ... Dakle, njega je uhitila krim-policija u jednoj malo ozbiljnijoj rutinskoj kontroli.

Znači, mislite da se radilo o rutinskoj kontroli a ne brižljivo pripremanoj policijskoj akciji.

Upravo tako. Najobičnija policijska kontrola. Kako u tom kontekstu komentirate napise u tisku da je splitska policija imala saznanja gdje Rajić boravi i da su mu izdani lažni osobni dokumenti?

Ja zaista nemam nikakvih spoznaja od 1996. godine do danas, jer sam s Ivicom Rajićem razgovarao samo jedanput telefonom, i to ne znam s kojeg telefona i mjesta, prije godinu dana.

Rekli ste da se Ivica Rajić bio spreman pojaviti na sudu i braniti svoju nevinost. Zašto nije ranije došlo do toga?

Vidite, 1995. ili početkom 1996. godine u javnost je izišlo zajedničko priopćenje sa jednoga sastanka bivšeg predsjednika Federacije BiH i federalnog izaslanstva s tužiteljom Međunarodnog suda u Haagu Goldstonom, a Ivica Rajić je tada rekao da je spreman odgovarati pred domaćim pravosudnim sustavom, ali da nije spreman odazvati se na poziv Haaškog suda. To je njegov osobni stav koji je nosio gotovo punih sedam godina.

Jeste li onda ovaj najnoviji zahtjev za suđenjem u RH podnijeli prema želji svoga klijenta?

Apsolutno, jer nema nikakvih razloga da se taj proces ne vodi pred sudom u RH. Sva su ta kaznena djela koja mu se stavljaju na teret normirana i postoje u hrvatskom kaznenom zakonodavstvu i prema tome, nema nikakvoga razloga da to ne bude tako. Mi smo upravo podnijeli zahtjev na sve relevantne adrese i na tome ćemo inzistirati, pogotovo što vezano za ovu optužnicu ima stvari o kojima treba razgovarati.

Jedna od tih adresa jest i Državno odvjetništvo. Jeste li dobili odgovor na traženje da se pokrene kazneni postupak?

Još uvijek nismo, ali očekujemo da ćemo ga dobiti ovih dana. Uputili smo ga i Vladi RH, Vrhovnom sudu RH, Županijskom sudu u Zagrebu te Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave.

Vi ustrajavate na suđenju u Hrvatskoj iako je iz Haaga poručeno da Rajića što prije žele vidjeti tamo.

Ja nisam baš siguran. Imamo saznanja da je prilikom podizanja i provjere optužnice jedan od sudaca izuzeo svoje mišljenje jer je bio uvjerenja da u ovom kaznenom predmetu ne postoji dovoljno elemenata na temelju kojih se može podići jedna ovakva optužnica. Isto tako imamo saznanja da je još 1996. godine tužitelj pri Tribunalu u Haagu tražio rok za pribavu novih dokumenata kako bi potkrijepio tu optužnicu. Prema tome, upitna je njezina utemeljenost i ne vjerujem da ima opravdanih razloga da taj predmet ide u Haag, pogotovo što bi, i prema Rajićevu i prema našem mišljenju, pravosudni djelatnici u Hrvatskoj razumjeli bolje ovaj problem o kojemu treba raspravljati. Na koncu, bila bi to pogodnost i za samoga optuženika, lakše bi kontaktirao sa svojom obitelji i braniteljima.

Hoćete li do kraja iskoristiti sve zakonske mogućnosti u protivljenju izručenju?

Po uputama našega klijenta mi ćemo poduzeti sve pravne radnje koje dopušta pravosudni sustav u RH. Dakle, podnijet ćemo i posljednji pravni lijek da ga zadržimo u Hrvatskoj i da se proces održi u Zagrebu. Ako to ne bude bilo moguće, onda sam se s kolegom Olujićem dogovorio o daljnjim radnjama vezano za obranu pred Međunardonim sudom u Haagu.

Optužbe i obrana

Jeste li proteklih godina kontaktirali s nadležnima i prenijeli im ovu Rajićevu želju da mu se sudi u Hrvatskoj?

O ovom predmetu se nije raspravljalo već više od pet-šest godina. Nekako je bio stavljen u stranu a ja sam osobno smatrao da je možda i interes Tribunala na određeni način splasnuo. Dakle, tek sada je to pitanje aktualizirano na način na koji je to Rajić želio.

Kakva će biti veza ovog procesa s onim koji se trenutačno zbog slučaja Stupni Do odvija pred BH-pravosuđem?

Radi se o istom događaju zbog kojega su optužene dvije osobe - Ivica Rajić i Dominik Ilijašević Como. Ako je Županijski sud u Zenici nakon nekoliko glavnih rasprava došao do spoznaje da se Dominik Ilijašević treba braniti sa slobode, onda je sasvim sigurno upitna Rajićeva odgovornost. Prema tome, mislim da nema osobitih i opravdanih razloga da ovaj predmet ne provedu pravosudni organi u RH.

Na čemu ćete temeljiti obranu i dokazivati nevinost Ivice Rajića za događaje u Stupnom Dolu?

Na tu temu bi trebalo razgovarati na dugo i široko. Prije svega treba vidjeti je li Ivica Rajić zapovjedio, je li osobno izvršio i je li propustio sankcionirati eventualne zločine koji su počinjeni u Stupnom Dolu. Prema tome, na to je pitanje još prerano odgovoriti, ali ćemo sasvim sigurno nastojati dokazati njegovu nevinost. I sasvim je sigurno da u njegovoj obrani nećemo krivnju prenositi na bilo koga, nego ćemo se dogovarati i obranu pripremati u odnosu na one inkriminacije koje su prema njemu. Upravo zbog toga ne razumijem kolege iz nekih drugih predmeta, prije svega mislim na predmet Tihomira Blaškića, kao i da je potpuno nepotrebno, pa čak i nedopustivo u ovakvim okolnostima, dok je jedan u Haagu a drugi u zatvoru, sučeljavati njihove interese i obrane, konfrontirati njih, i ne samo njih.

Na što je mislio Olujić kada je rekao da su na račun Vašeg klijenta pred sudom u Haagu izrečene i neke laži?

Evidentno je da je kolega Olujuć aludirao na predmet Tihomira Blaškića i ponašanje kolege Ante Nobila kao njegova branitelja nakon što je Ivica Rajić uhićen. Moglo se vidjeti da se kolega Nobilo oglasio na svim TV-kućama na način: "Evo, ovo je spas za Tihomira Blaškića!". Osobno mislim da to nije tako i da tako ne bi trebalo raditi. I jedan i drugi su bili tu gdje su bili, i jedan i drugi su obnašali dužnosti koje su obnašali, pa svako treba odgovarati za one radnje koje je eventualno počinio, a da svoju obranu ne može tražiti u postupcima drugih ili trećih osoba.

Kakva je onda, po Vašem mišljenju, istina o Stupnom Dolu?

Imam saznanja da je Višem javnom tužiteljstvu u Sarajevu u travnju 1996. podnijeta kaznena prijava protiv jednog pripadnika HVO-a bošnjačke nacionalnosti za izvršenje genocida, ali se u tim materijalima nigdje ne spominje ime Ivice Rajića. Zaista ne znam kakva je sudbina ovog kaznenog predmeta i je li on priveden kraju. Puno je činjenica u spisu koje upućuju na zaključak da tu nema dokaza da je Ivica Rajić naredio napad na nezaštićeno selo, da je izravno sudjelovao ili da je propustio spriječiti zlodjela, odnosno kazniti njegove izvršitelje. Još jedna stvar, u članu 21. Statuta suda u Haagu, kao i u Kaznenom zakonu Federacije BiH, lijepo je naglašena presumpcija nevinosti, odnosno da se nitko ne može smatrati krivim dok to ne bude utvrđeno pravomoćnom presudom, odnosno, prema odredbama spomenutog Statuta, dok mu se ne dokaže krivnja.

Nakon uhićenja aktualiziran je i predmet koji se vodio na sudu u Mostaru zbog ubojstva dvojice časnika SIS-a za vrijeme rata u Kiseljaku. Kako komentirate tvrdnje da je taj proces u kojem su Rajić i drugi oslobođeni bio neregularan zbog pritisaka na sud i prijetnji svjedocima?

I ja također pratim pisanje tiska i ono što bih kao prvo i osnovno htio zamoliti jest da nas se pusti da ovaj predmet vodimo u miru. Kada govorimo o predmetu koji je vođen 1995. godine i u kojemu sam zastupao Ivicu Rajića, njegovo uhićenje je i tada prikazano spektakularno.

Završit će u Haagu

Helikopterom je prebačen iz Kiseljaka u Posušje, 15 dana se za njega nije znalo, jer je tadašnja vlast Herceg-Bosne imala naglašeni interes da Ivica Rajić bude procesuiran i proglašen krivim. Tada je uz Ivicu Rajića stala cijela središnja Bosna i ja ovdje imam jedan dopis koji je upućen Višem sudu u Mostaru od strane svih tamošnjih udruga sa zahtjevom da se Rajić pusti na slobodu, jer su svi smatrali da on nije kazneno odgovoran. U tom kaznenom predmetu Viši je sud u Mostaru zaista donio jednu časnu presudu, i to na temelju provedenih dokaza.

Ono što je najvažnije kazati, Rajić se u tim ratnim okolnostima odupro nekim pokušajima političkih djelatnika da proces bude završen kako su oni željeli. Prema tome, potpuno je izmišljeno pisanje o tome da je netko drugi utjecao da Ivica Rajić bude oslobođen. Naprotiv, netko drugi je utjecao da Rajić bude osuđen, ali Viši sud je odolio takvim pritiscima i donio oslobađajuću presudu. Što se tiče tog predmeta i tih dokaza, ja uopće ne dvojim da bilo koji sud može donijeti osuđujuću presudu jer je Ivica Rajić samo zapovjedio da se privedu one osobe koje su pravile nered u tim okolnostima. Ja imam njegovu zapovijed u kojoj je naložio da se prema tim osobama koje budu privedene postupa na način kako to zakon nalaže i izrijekom zabranjuje svako ponašanje suprotno zakonu, poput omalovažavanja a pogotovo zlostavljanje. To što se dogodilo u fazi privođenja već je raspravljeno i osobno mislim da nema nikakve odgovornosti na Ivici Rajiću, niti na Domiku Ilijaševiću.

Može li i taj predmet postati interesom Haaškog suda i vezati se uz Stupni Do?

Može jer Haaški sud ima prioritet nad nacionalnim pravosuđem, ali što se tiče kaznene odgovornosti Rajića, Ilijaševića i tada trećeoptuženoga Vlatka Trogrlića nema nikakve bojazni. Moram reći da je nekorektno od medija čovjeka koji je oslobođen kaznene odgovornosti proglašavati krvnikom ili čovjeka čija je utemeljenost optužnice upitna proglašavati ratnim zločincom.

Također se tvrdi da Vas je u slučaju 1995. godine angažirao Mladen Naletilić Tuta i da je bio sponzor obrane.

Dakle, jedna originalna izmišljotina i jedna vrlo brutalna laž. Mladen Naletilić Tuta je samo jednom ušao u zgradu Višeg suda za vrijeme održavanja glavne rasprave, i to u pratnji kolege Krešimira Krsnika. Tada sam upoznao i jednoga i drugoga. Mene je tada angažirao Rajićev brat Nenad i supruga Lenče.

I za kraj, kakav ishod prognozirate oko izručenja i onda u konačnici cijelog slučaja?

Već sam rekao da je moje mišljenje kako ne postoji nikakav razlog da bi se Ivica Rajić trebao izručiti u Haag i tamo održati proces. Uvjerenja sam da pravosudna tijela RH mogu odgovoriti ovoj zadaći i predmet privesti kraju, donoseći pravičnu presudu. Pokušat ćemo sve u tom pravcu, ali kako ni jedan od ovih predmeta ne možete odvojiti od nekih političkih okolnosti i konotacija, najiskrenijeg sam mišljenja da će ovaj predmet ipak završiti u Haagu.