Slobodna Dalmacija: 16. 04. 2003.

PANIKA MEĐU VLASNICIMA BESPRAVNO SAGRAĐENIH VIKENDICA NA OTOKU VIRU

Masovno se uručuju rješenja za rušenje

VIR - Najreprezentativniji primjer divlje gradnje u Dalmaciji, otok Vir, našao se na udaru građevinskih inspektora koji zadnjih dana investitorima masovno uručuju naloge za uklanjanje bespravno sagrađenih objekata.

Iako je riječ još uvijek o neslužbenim informacijama, budući da ni građevinska inspekcija, a ni lokalna vlast nisu željeli iznositi nikakve podatke o akciji uklanjanja i broju uručenih rješenja, pouzdano saznajemo da je riječ o opsežnoj akciji i da je posljednjih tjedana među vlasnicima virskih vikendica zavladala prava panika. Glavni je razlog u tome što od oko 9 tisuća objekata, na koliko se procjenjuje broj vikendica na otoku, njih čak manje od 400 ima ispravnu građevinsku i lokacijsku dozvolu!

Jedino možemo potvrditi da velik broj građevinskih inspektora trenutačno djeluje na području obale gdje je u tijeku opsežna akcija pregledavanja terena i popisivanja bespravno sagrađenih objekata. Akcija se provodi sustavno, angažiran je veliki broj građevinskih inspektora iz cijele Hrvatske, sve s ciljem da se završi prije početka turističke sezone - bilo je sve što smo mogli saznati u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja koji su "zid šutnje" opravdali nedavnim događajima u Vrani i mogućnošću da "investitori pokušaju onemogućiti postupak izvršenja".

Ništa precizniji nije bio ni Kristijan Kapović, predsjednik OV općine Vir, koji nam je potvrdio kako ni lokalna vlast nije bila upoznata s ovom akcijom te da su ga u županijskoj građevinskoj inspekciji uputili na nadležno Ministarstvo okoliša.

Međutim, kako nam je potvrdio Kapović, na sjednici održanoj u ponedjeljak, Općinsko vijeće je prihvatilo novi prostorni plan po kojemu objekti predviđeni za rušenje ulaze u građevinsku zonu, čime i realizacija rješenja o uklanjanju bespravnih objekata dolazi u pitanje.

- Sada sve ovisi o tome hoće li ministarstvo uvažiti ovo naknadno donošenje prostornog plana ili će se držati prije donesenih rješenja - objašnjava Kapović.

Iako je Ministarstvo zaštite okoliša već u nekoliko navrata interveniralo na Viru, kojem su "od milja" tepali kao spomeniku divljoj gradnji, svi su pokušaji završili uklanjanjem samo četiri bespravno izgrađena građevinska temelja i jedne septičke jame.

Kako to nije unijelo pretjeranog straha među investitorima i povećalo interes za legalizaciju već sagrađenih objekata, nego je divlje gradnja i dalje bila u punom zamahu, čini se da su se u Ministarstvu ovaj put zaista odlučili uhvatiti u koštac s problemom Vira.

Ana VUČETIĆ