Vjesnik: 16. 04. 2003.

Premijer Carlu del Ponte mora uvjeriti da Vlada ne skriva Gotovinu, nego ga želi uhititi

ZAGREB, 15. travnja - Osnovni je zadatak hrvatske vlade uvjeriti glavnu haašku tužiteljicu Carlu del Ponte, koja će u srijedu boraviti u Zagrebu, kako nema informacija gdje je haaški optuženik Ante Gotovina, da mu ne pomaže u bijegu, te da se čini sve kako bi bio uhićen i izručen Haaškom sudu.

Kao što je najavio premijer Ivica Račan, pokušat će se riješiti i nesporazumi vezani uz slanje nekih dokumenata u Haag. Neslužbeno se od visokih Vladinih dužnosnika doznaje da je Haag tražio kompletnu arhivu pokojnog ministra obrane Gojka Šuška i nekih gardijskih brigada.

No, u Banskim dvorima procjenjuju da su nesporazumi u vezi s tim pitanjima riješeni, te da će u srijedu u Zagrebu taj problem potpuno otkloniti. Naime, navodno je dogovoreno da u budućnosti Haag precizira koje dokumente i za koje slučajeve traži. Traženu arhivu Haag namjerava, doznajemo, iskoristiti u raznim slučajevima koji se nalaze pred tim sudom, posebice u onima u kojima se pokušava dokazati umiješanost Hrvatske u rat u BiH.

Stav glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte presudan je za Hrvatsku kao zemlju o čijoj se kandidaturi mora očitovati Europska komisija. Suradnja Hrvatske i Haaškog suda najvažnije je političko pitanje u pridruživanju Hrvatske Uniji.

Hrvatski diplomatski izvori naglašavaju da bi se Hrvatska već idućega ljeta mogla naći u krugu službenih kandidata za ulazak u EU, a ako se to potvrdi, mogla bi postala članicom te integracije 2007.

Komentirajući odluku Unije da zabrani ulazak u svoje zemlje svima koji pomažu haaškim bjeguncima, hrvatski diplomatski izvori procjenjuju kako se ta odluka ponajprije odnosi na osobe u BiH i Srbiji koje štite i skrivaju Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Što se Hrvatske tiče, odluka bi se mogla odnositi na Antu Gotovinu, no dužnosnici naglašavaju da su nejasni kriteriji po kojima bi se utvrđivao popis osoba. Stoga smatraju da je riječ o načelnoj političkoj poruci Bruxellesa.

Dada Zečić