Vjesnik: 16. 04. 2003.

Bajić: Sumnja se da je Canjuga postupao suprotno zakonu

Do osnovane sumnje u Canjugino nezakonito postupanje došlo se u predistražnom postupku, a policija se služila mjerama tajnog nadzora, navodi glavni državni odvjetnik / Kako se pisalo, policija snimila razgovor odvjetnika Batarela s Canjugom u kojem navodno dogovaraju ublažavanje nekih prijava i podjelu mita / Do daljnjega Canjuga će biti zamjenik županijskog odvjetnika u Zlataru odakle je i došao na dužnost u Zagrebu

ZAGREB, 15. travnja - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić potvrdio je u utorak kako postoji osnovana sumnja da je dojučerašnji zagrebački županijski državni odvjetnik Krunoslav Canjuga postupao suprotno zakonu.

Canjuga je u ponedjeljak podnio ostavku, a do daljnjega će, priopćio je Bajić, obavljati dužnost zamjenika županijskoga državnog odvjetništva u Zlataru, iz kojega je u studenom 2001. i došao na mjesto glavnoga zagrebačkog županijskog tužitelja.

Glavni državni odvjetnik izjavio je da se do osnovane sumnje u Canjugino nezakonito postupanje došlo u predistražnom postupku u kojem se policija služila mjerama tajnog nadzora. Te je mjere, dodao je, odobrio istražni sudac na zahtjev Uskoka, zbog osnovane sumnje da su članovi jedne organizirane skupine počinili kaznena djela iz nadležnosti Uskoka. Bajić u priopćenju nije otkrio o kojoj je skupini i djelima riječ.

Nakon saznanja o sumnji koja upućuje na počinjenje kaznenog djela navedenog u članku 181. Zakona o kaznenom postupku, policija je o tome izvijestila Uskok i Državno odvjetništvo.

Na temelju tih obavijesti, Bajić je u ponedjeljak upoznao Canjugu s postojanjem osnovane sumnje da je u obavljanju dužnosti županijskog državnog odvjetnika postupao suprotno zakonu. Canjuga je nakon toga sam podnio ostavku.

Uskok u suradnji s policijom nastavlja izvide radi utvrđivanja svih okolnosti, koje su potrebne za donošenje odluke o daljnjem postupanju, navodi glavni državni odvjetnik na kraju priopćenja.

Prema članku 181. Zakona o kaznenom postupku koji spominje Bajić, mjere tajnog nadzora mogu se, među ostalim, primijeniti za kaznena djela primanja i davanja mita, izbjegavanja carinskog nadzora, sprečavanja dokazivanja, zatim prisile prema pravosudnim dužnosnicima i zloporabe u obavljanju dužnosti državne vlasti, što podrazumijeva i dužnosnike u pravosudnim tijelima.

Prema pisanju medija, policija je u sklopu višemjesečne kriminalističke obrade o korupciji u pravosuđu prisluškivala telefon zagrebačkog odvjetnika Mirka Batarela i snimila razgovor s Canjugom, u kojem navodno dogovaraju ublažavanje određenih kaznenih prijava i podjelu mita.

Mediji nagađaju kako je riječ o nastavku obrade koja je već rezultirala optužnicom Uskoka protiv 13 osoba. Među optuženima je i pomoćnik ravnatelja Carinske uprave Robert Matijević, zbog krijumčarenja više od dvije tisuće tona sirove kave kojim je državni proračun navodno oštećen za 15 milijuna kuna. U tom je postupku Batarelo branitelj drugooptuženog Igora Turca. (Hina)