Vjesnik: 16. 04. 2003.

Je li Canjugin odlazak ogledni primjer za postupanje pravne države

Nije prvi put da se posumnjalo u zakonitost rada hrvatskog tužiteljstva / Prva velika afera dogodila se prije desetak godina, kad su se glavni tužitelji u Hrvatskoj mijenjali brže od izbornika nogometne reprezentacije / »Canjugin postupak neće nas omesti u namjeri da iz državno-odvjetničkih redova udaljimo sve one koji se u svojem radu ne pridržavaju zakona i pravila ove službe«, kaže glavni državni odvjetnik Mladen Bajić

ZAGREB, 15. travnja - Ima li u Hrvatskoj mafije? Dosad je bilo različitih, a sasvim službenih, tvrdnji u prilog tezi da organizirani kriminal caruje Hrvatskom, ali i onih da ga u sicilijanskom stilu s ove strane Jadrana ne može biti.

Pojam mafije obuhvaća ne samo strogu organizaciju u kriminalnoj zajednici nego i njene pipke u tijelima državnog sustava. Dugo bi trajalo nabrajanje svih onih, od ministara do saborskih zastupnika, od stručnjaka do laika, koji će ustvrditi da borba protiv organiziranog kriminala, dakle mafije, neće uspjeti sve dok ne bude prikupljeno dovoljno političke volje da se u taj rat krene.

Još je Dragan Novosel, zamjenik glavnog državnog odvjetnika, s funkcije v. d. ravnatelja Uskoka u Vjesniku ustvrdio da »mafije nema«. Taj je iskusni tužitelj pošao od definicije mafije kao udruženja koje funkcionira isključivo na načelima sicilijanske mafije.

Međutim, mafija je u jednoj prilici postala i argumentom za veliku tužbu. Nakon te tužbe, u Remetincu je dugo vođen postupak protiv skupine koja se teretila da se bavila organiziranim kriminalom u zagrebačkom i hrvatskom podzemlju. Ta je optužba pala u Remetincu. Iako postupak još nije gotov, stvoren je dojam da su i tužitelji i pravosuđe nemoćni. A nemoćni su zato što im je nedostajala politička podrška.

Kad se na jednom mjestu nađu ministar unutarnjih poslova i njegov šef policije, glavni državni odvjetnik i ravnatelj Uskoka, pa kad sva četvorica pred novinarima ozbiljno govore o mafijaškim elementima ovdašnjeg sustava protiv kojega namjeravaju povesti bitku do istrebljenja, onda se pojam mafije pretvara u sinonim i za organizirani kriminal, i za korupciju, i za nezakonito ponašanje sudaca, tužitelja, odvjetnika, državne administracije. Na tom polju sjeme sumnje najprije isklija.

Nije prvi put da se govori o sumnji u potkupljivost sudaca. Prijašnji je glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski na toj tezi, da raspolaže podacima o sucima koji primaju mito, u jednom trenutku čak spasio svoju uzdrmanu karijeru. Poslije je cijeli slučaj propao jer se pokazalo da je Ortynskom glavni svjedok bio čovjek koji je zbog prijevare iza sebe već imao stotinjak tužbi.

Nije prvi put da se posumnjalo u zakonitost rada hrvatskog tužiteljstva. Prva se velika afera dogodila prije desetak godina, kad su se glavni tužitelji u Hrvatskoj mijenjali brže od izbornika nogometne reprezentacije. Za jednog od tih ekspresnih tužitelja, Vladimira Šeksa, čak se govorilo da je na tu dužnost došao kako bi podignutim optužnicama zaprijetio točno određenim točkama u sustavu, medijima prije svega. Nakon što je podigao stotinjak tužbi, Šeks je prekinuo tužiteljski mandat i vratio se u Sabor.

O odvjetnicima i ne treba trošiti riječi. Svakih nekoliko mjeseci ime nekog od odvjetnika ispliva u javnost pod teškom sumnjom da je nezakonitim sredstvima ishodio povoljnu presudu za svojega klijenta. Za vrijeme suđenja u Remetincu tvrdilo se čak da je odvjetnički tim toliko jak da ga ne mogu slomiti ni dva sudska vijeća. Čak su i sami odvjetnici prihvatili tezu da dio njih ne zaslužuje da nosi odvjetničku licencu. Jer, odvjetnički su kuloari među najoštrijim kritičarima vlastite struke. Međutim, pokušaj da se o tome razgovara u Odvjetničkoj komori ni jedan jedini put nije uspio, pa ni u povodu najnovijeg slučaja. Zato je moguće da se jedan jedini odvjetnik neprestano spominje u aferama koje zaudaraju na korupciju i u tužiteljstvu i u pravosuđu.

Premda je odlazak Krunoslava Canjuge s mjesta zagrebačkog državnog odvjetnika pravi primjer za očitovanje o stvarnom stanju u sudačko-tužiteljsko-policijskim i odvjetničkim krugovima, nemoguće je dobiti službeni stav. Braniti se da je nepoznato mnogo elemenata u cijeloj priči a da bi se kritički zaključivalo, slab je izgovor za takav stav.

Čim se doznalo da se do prvih podataka o aferi došlo prisluškivanjem službenih telefona (tužitelja ili odvjetnika, svejedno) odmah su u prvi plan izbile primjedbe da je riječ o nezakonitom radu tajnih službi. Pritom više uopće nije bilo važno što su one prisluškivale, nego jesu li ili nisu imale pravo na takav postupak.

»Tom zamjenom teza«, rekao je u utorak Vjesniku jedan visoko pozicionirani obavještajni dužnosnik, »naša će akcija u svakom budućem slučaju biti spriječena nesigurnošću: je li važnije ono što mi u obrani poretka doznamo ili je važnije da nam se odmah na nos nabije nezakonitost prisluškivanja«.

Mladen Bajić je u utorak Vjesniku dao do znanja da cijeli slučaj smatra - završenim. Svog dojučerašnjeg suradnika Krunoslava Canjugu prepušta vlastitoj sudbini i izboru sredstava kojima se on od nepovjerenja namjerava obraniti. »Ali, to ne znači da će nas Canjugin postupak omesti u namjeri da iz državno-odvjetničkih redova udaljimo sve one koji se u svojem radu ne pridržavaju zakona i pravila ove službe«.

Vratimo se mafiji. U okolnostima kad je sve drugo važnije od biti cijelog slučaja, teško je obavljati bilo koju pravosudnu funkciju. Ni jedan pojedinac u sustavu nije spreman svoju kožu prodati samo zato što to od njega zakon očekuje.

Krunoslava Canjugu ocijenio je njegov šef. Bilo bi dobro za pravosudni sustav i sigurnost u državi da i u slučajevima drugih dvojbi u zakonitom postupanju na počinitelja pokaže njegov pretpostavljeni. A ne da se čeka da to učine ulica, mediji ili politički protivnici ove ili one vlasti.

Vlado Rajić

Još jedan pravosudni skandal

VLADO RAJIĆ

Krunoslav Canjuga nije više zagrebački državni odvjetnik. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić potvrdio je u utorak da postoji osnovana sumnja da je Canjuga postupao suprotno zakonu. Canjuga, pak, tumačeći razloge svoje »ostavke« kaže: »Ne mogu raditi sa šefom koji u mene nema povjerenja«. Pritom nije rekao ni riječi o razlozima nepovjerenja. Ni riječi o poštenom odnosu svojega šefa Bajića, koji mu je osobno priopćio odluku o smjeni ne želeći da njegov podređeni o tome dozna iz novina. Ni riječi o famoznom zagrebačkom odvjetniku za kojeg se sumnja da je kumovao još jednoj tužiteljskoj karijeri koja završava na nedostojan način. Na kraju, Krunoslav Canjuga ne spominje ni činjenicu je li ili nije na neki način sudjelovao u nečasnim pravosudnim rabotama.

Tako je možda i ne htijući, sada već bivši zagrebački tužitelj sam sebe istaknuo kao glavnu figuru cijeloga skandala. Jer, priopćenje od utorka, kojim je Mladen Bajić nabrojio razloge za smjenu, pokazuju prave razloge zbog kojih jedan tužitelj to više nije.

Naravno da Krunoslavu Canjugi ostaje da u sudskom postupku dokazuje svoju nevinost. Ono što, međutim, smeta u cijeloj priči jest uloga jednog zastupnika optužbe u sporovima koji su se vodili protiv počinitelja kaznenih djela. Kakav se to interes može braniti u kaznenom postupku pred sudom, ako ni optužba nije za to da se osumnjičeni barem procesuiraju pa neka onda sud kaže jesu li i koliko krivi.

Da nešto u cijeloj priči nije dobro pokazuje i činjenica da je Canjuga prije svoga šefa objavio razloge zbog kojih ne želi više biti prvi tužitelj u metropoli. Nije li tim potezom u vrtlog sumnji da je u tužiteljstvu bilo i nezakonitosti htio uvući i Mladena Bajića? Po onoj staroj: ako padam ja, neka padne i još netko. Možda se zbog toga Canjuga unaprijed brani ostavkom i tezom o nepovjerenju koje mu šef iskazuje. Javnost, kolikogod je gladno zgrabila još jednu aferu, ipak više zanima je li s optužnicama, pritvorima i drugim tužiteljskim ovlastima Krunoslav Canjuga »dilao« s jednim ili više odvjetnika, s jednim ili više sudaca. Jer, nema sumnje da će se rasplet cijele priče morati dotaknuti i sudnica.