Slobodna Dalmacija: 17. 04. 2003.

PRODAJU NAŠE NOVINSKE KUĆE TEŠKO JE OČEKIVATI ZA MANDATA AKTUALNE VLASTI

O sudbini "Slobodne" odlučit će politika

ZAGREB — Već prva sjednica novog starog Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, održana ovog utorka nakon tromjesečnog time outa i zastoja privatizacije zbog (ne)sporazuma koalicijskih partnera i afere oko prodaje Sunčanoga Hvara, ilustrativno je pokazala zanimljivu dimenziju mogućih stranačkih nadmetanja koja će do sljedećih parlamentarnih izbora utjecati na privatizaciju ostatka tvrtki iz državnog portfelja. Dok je SDP u bivšem UO-u imao četiri glasa prema jednom HSS-a, sada je scena šarolika. SDP ima tek dva člana, a HSS, HNS i Libra po jednoga.

Da valja očekivati međustranačka nadmetanja nedvojbeno su potvrdili ministri Radimir Čačić (HNS) i Željko Pecek (HSS). Pecek je na samom startu zatražio da se ne pristupi razmatranju najavljenih 20 točaka dnevnog reda sve dok se ne postigne dogovor o dva ključna pitanja. Prvo se odnosi na činjenicu da Upravni odbor još uvijek odluke donosi prema Pravilniku o prodaji udjela, odnosno dionica koji je usvojen još 1996. godine i nužno ga treba revidirati. Drugo otvoreno pitanje prema Peceku jest — tko će i kada inicirati da se u proceduru uputi novi zakon o privatizaciji. Budući je Pecek svoje primjedbe izrekao u otvorenom dijelu sjednice, kojem su nazočili i novinari, opomenut je da zahtjeve takve naravi ostavi za zatvoreni dio odlučivanja.

Drugu pomutnju u radni ritam sjednice unio je ministar Čačić i odmah izborio obrat u svoju korist. Poznat po kašnjenju, Čačić ni ovoga puta nije iznevjerio, stigao je s 55 minuta zakašnjenja, no točno na vrijeme da čuje kako stručne službe HFP-a predlažu da se kupcima hotela "Srebreno" dopusti još jedan sedmodnevni rok za dopunu ponuda. Čačić nije štedio ni administraciju Fonda ni španjolsku tvrtku "Intertustica", koja je uz zagrebački "Generalturist" zainteresirana za "Srebreno" i jamči to zanimljivom ponudom daje 100.000 kuna od najveće cijene koju nude ostali kupci.

Ministra je posebno razbjesnio podatak da su pravnici Fonda sugerirali dopunu ponuda dok je paralelno jedna vanjska konzultantska kuća ocijenila da se kupac može izabrati i prema podacima koji stoje na raspolaganju Fondu.

Bez primjedbi nije prošao ni prijedlog Fonda da se 347 društava, čija se vrijednost procjenjuje na oko pola milijarde kuna, a kojima je država vlasnik manjih udjela, sa Zagrebačke prebaci na Varaždinsku burzu i da se zarada usmjeri za podmirivanje kapitalnih izdataka. Potpredsjednik Vlade Slavko Linić izborio je skidanje s liste dva hotela, "Jadran" iz Ploča i "Supetar" s Brača, budući da država u tim tvrtkama još uvijek drži značajnih 38, odnosno 30 posto dionica. Linić je, nenavikao još na to da bude druga violina, u trenutku dok su ostali dvojili o tome kako postupiti, procijedio: "Plaćen sam da odlučujem i ne plašim se kazati što mislim."

Zanimljiviji dio dnevnoga reda ostavljen je, naravno, za nastavak sjednice nakon što su novinari zamoljeni za odstup. Iako je za taj dio sastanka ostalo 13 točaka, tek se neslužbeno moglo čuti kako će biti riječi o oglašavanju prodaje desetak dubrovačkih hotela u kojima država ima između 73 i 88 posto udjela te objavi natječaja, vjerojatno već ovoga vikenda, za konačnu prodaju Slobodne Dalmacije. U srijedu, dan nakon sjednice UO-a, Mare Bulić-Mrkobrad, glasnogovornica Fonda, izričito je ostala pri tvrdnji kako su se u nastavku razmatrali "isključivo tehnički detalji pojedinih projekata o kojima konačno odlučuje Vlada RH".

Što se tiče Slobodne Dalmacije, članovi Upravnog odbora informirani su, i to prvi put, samo o činjenici da je šest potencijalnih kupaca pokazalo zanimanje za otkup 52,09 posto dionica Slobodne iz državnog portfelja, tvrdi Bulić-Mrkobrad i podsjeća kako je bivši UO Fonda razriješen dužnosti upravo u razdoblju ispitivanja interesa za prodaju splitske novinske kuće. Glasnogovornica ponavlja kako je zaključak UO Fonda da sa zatvorenog dijela sjednice nema priopćenja.

Vrijedi podsjetiti da je ministar Jurčić u utorak ponovio jednom već izrečenu konstataciju kako je "prodaja Slobodne Dalmacije ipak u sferi politike i da će se ta odluka donijeti na Markovu trgu, odnosno unutar koalicije". Ministar je sada tek dodao: "Daleko smo otišli u privatizaciji medija, neki ocjenjuju da treba malo stati", što su prisutni novinari iščitali kako prodaje Slobodne Dalmacije za mandata ove vlasti možda i neće biti. Uzvratni odgovor nije se čuo. Ministar je nestao iza zatvorenih vrata.

Božica BABIĆ