Vjesnik: 17. 04. 2003.

Vlada želi uhititi sve Rajićeve pomagače, pa i one političke

Del Ponte upoznata s istragom o Rajićevim pomagačima, koju su Banski dvori odlučni provesti do kraja, pa i do onih što su politički podržavali njegovo skrivanje/ Istraga upućuje na dobro organizirani sustav prema načelu zaštite svjedoka / Haag će tražiti da mu se dostave transkripti iz Tuđmanova ureda koje danas čuvaju njegova obitelj i HDZ?

ZAGREB, 16. travnja - Nakon susreta s premijerom Ivicom Račanom u srijedu, glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte otišla je na ručak s veleposlanicima zemalja Europske unije i SAD-a. U Banskim dvorima procjenjuju da je tužiteljica izvijestila veleposlanike kako je zadovoljna posjetom Hrvatskoj i da službeni Zagreb dobro surađuje s Haaškim sudom.

To je za Hrvatsku posebno važno jer je suradnja s Haagom jedan od glavnih elemenata za ocjenu hrvatske kandidature za članstvo u Europskoj uniji, koji je ovih dana upućen u razmatranje.

Del Ponte je, saznajemo, potvrdila da je za haaško tužiteljstvo »slučaj Bobetko« završen jer je optužnica uručena njegovu odvjetniku.

Prema neslužbenim informacijama, tužiteljica je izrazila zadovoljstvo što je uhićen Ivica Rajić, bivši zapovjednik HVO-a, nakon šestomjesečne intenzivne istrage. No, zatražila je da joj se objasni kako je bilo moguće da se on tako dugo i uspješno skrivao. Del Ponte je upoznata s tijekom istrage usmjerene prema Rajićevim pomagačima, koju su Banski dvori odlučni provesti do kraja, pa i do onih što su politički podržavali skrivanje tog haaškog optuženika.

Kako navode Vjesnikovi izvori, istraga upućuje na to da je riječ o dobro organiziranom sustavu utemeljenom na načelima zaštite svjedoka, u rasponu od pribavljanja dokumenata, financiranja i pronalaženja skrovišta.

Prema Kaznenom zakonu, za prikrivanje i zaštitu bjegunaca pred pravdom predviđena je kazna do tri godine zatvora.

Banski dvori ne žele potvrditi, ali ni opovrgnuti da se takav sustav koristi i u slučaju generala Gotovine. No, s obzirom na njegov psihološki profil, procjenjuje se da Gotovina ipak u većoj mjeri sâm odlučuje kako će se i gdje skrivati.

Iako Carla del Ponte na konferenciji za novinare nije odgovorila na pitanje traži li tužiteljstvo dokumente koji su iz Ureda pokojnog predsjednika Franje Tuđmana prebačeni u privatne arhive njegove obitelji i HDZ-a, neslužbeno saznajemo da Haag traži te transkripte iako ih već posjeduje, ali su prije 2000. godine dobiveni ilegalnim putem.

Prema nekim izvorima, u tim transkriptima nema podataka koji bi kompromitirali državu, odnosno državne institucije, ali ima onih koji ukazuju na negativnu ulogu pojedinaca.

Postoji vjerojatnost da Haag zatraži od Državnoga odvjetništva u Hrvatskoj da sudskim putem ishodi dokumente koji su danas u privatnim arhivima.

Riječ je o dokumentima koji su završili u privatnim rukama nakon što je, prije smjene vlasti 2000., Vlada premijera Zlatka Mateše odlučila da se transkripti razgovora snimljenih u Uredu predsjednika Tuđmana razvrstaju. Dio je ostao u državnom vlasništvu, dio je pripao Tuđmanovoj obitelji, a dio HDZ-u.

Sudskim putem vjerojatno će se i od Privredne banke Zagreb dobiti podaci o financijskim transakcijama s Bosnom i Hercegovinom.

Prema Vjesnikovim izvorima, na sastanku Račana i Del Ponte nije bilo riječi o eventualnim novim optužnicama. No, u Banskim dvorima procjenjuje se da će se hrvatsko pravosuđe ratnim zločinima baviti još dugo, nakon što haaško tužiteljstvo završi posljednju istragu i podigne posljednju optužnicu, a Vijeću sigurnosti UN-a obvezalo se da će taj posao završiti do kraja sljedeće godine.

Dada Zečić