Vjesnik: 17. 04. 2003.

Del Ponte: Hrvatska mora uhititi Gotovinu, Srbija Mladića a BiH Karadžića

Račan tvrdi da je »riješen problem dokumenata« koje traži Haag, a još nisu isporučeni / Del Ponte »vjeruje u premijerovu ozbiljnost prilikom preuzimanja obveze da se generala Gotovinu pronađe i uhiti« / Haaška tužiteljica naglasila kako je nakon 2004. »važno da nacionalne vlasti nastave istrage i da nacionalna pravosuđa budu u stanju procesuirati ratne zločine jer se protivimo tome da oni prođu nekažnjeno«

ZAGREB, 16. travnja - Haaški sud najvećim problemom u suradnji Hrvatske i dalje smatra neuhićenje generala Ante Gotovine. To je, naime, u srijedu bio glavni naglasak glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte na kratkoj konferenciji za novinare koju je s premijerom Ivicom Račanom održala nakon gotovo dvosatnog sastanka iza zatvorenih vrata.

Uz premijera, na sastanku su bili potpredsjednik Vlade Goran Granić, ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i predstojnik Vladina ureda za suradnju s Haaškim sudom Frane Krnić.

Račan i Del Ponte suglasili su se da je suradnja Hrvatske s Haaškim sudom u cjelini dobra, ali još postoje problemi koje treba riješiti. Račan je naglasio kako je na sastanku »dobro razmotren i razjašnjen« problem dokumenata koje traži haaško tužiteljstvo, a još nisu isporučeni, te da je tužiteljica upoznata s »naporima koje organi vlasti ulažu da se ispuni uhidbeni nalog za generala Gotovinu«.

»Vjerujem da u hrvatskoj državi jača efikasnost organa vlasti i u tom pogledu«, naglasio je Račan. Del Ponte je pak istaknula da »u Srbiji mora biti uhićen Mladić, u Bosni i Hercegovini Karadžić, a u Hrvatskoj general Gotovina«, te dodala kako »vjeruje u premijerovu ozbiljnost prilikom preuzimanja obveze da se generala Gotovinu pronađe i uhiti«. Potvrdila je da je tužiteljstvo »nadležnim vlastima u Hrvatskoj i BiH prosljeđivalo sve informacije koje je imalo o boravištu generala Gotovine, ali, nažalost bezuspješno jer se često pokazalo da se više nije nalazio na mjestima za koja je bilo potvrđeno da je na njima bio«.

»Nadam se da će moj sljedeći posjet možda biti posjet za vrijeme kojeg ću zahvaliti na punoj suradnji«, rekla je haaška tužiteljica. Račan je dodao da bi bilo lijepo kad bi Del Ponte sljedeći put u Hrvatsku došla kao turist. Na to je ona uzvratila da taj »sretan trenutak još nije došao jer još ima istraga koje se moraju provesti i optužnica koje se moraju podići«. No, odmah je novinare zamolila da je ne pitaju o kojim je istragama i optužnicama riječ. Del Ponte nije odgovorila na pitanje traži li tužiteljstvo dokumente iz Ureda pokojnog predsjednika Tuđmana koji su danas u posjedu njegove obitelji i HDZ-a. »Istina je da tražimo dokumente vojske, policije i Predsjedničkog ureda i imamo punu suradnju s hrvatskim vlastima. No, ti su dokumenti na raznim mjestima i treba vremena da se pronađu«, kazala je. Na sastanku se razgovaralo i o prenošenju istraga na hrvatsko pravosuđe s početkom 2005. godine, jer se haaško tužiteljstvo obvezalo Vijeću sigurnosti UN-a da će do kraja 2004. završiti sve istrage i podići sve optužnice koje će se procesuirati pred Haaškim sudom. »Za nas je važno da nacionalne vlasti nastave te istrage i da nacionalna pravosuđa budu u stanju procesuirati ratne zločine jer se protivimo tome da oni prođu nekažnjeno«, rekla je Carla del Ponte.

Sanja Kapetanić