Slobodna Dalmacija: 17. 04. 2003.

Svi Radovanovi ljudi

Bilo bi logično da se Krunoslav Canjuga do završetka istrage isključi iz poslova u Državnom odvjetništvu

Piše: Vuk ĐURIČIĆ

Koordiniranim akcijama Državnog odvjetništva i MUP-a otkrivene su nezakonite radnje u koje su, navodno, bili uključeni i neki visoko pozicionirani dužnosnici Državnog odvjetništa, ali, očito, i ne samo oni. Radi se o pravosudnom reketu koji nije nikakva novost, ali je činjenica da se tim problemom do sad nitko nije bavio od za to nadležnih državnih institucija. Takvih je slučajeva bilo i u vrijeme bivšeg državnog odvjetnika Radovana Ortynskog, ali i prije njega, pogotovo u vrijeme HDZ-ove vladavine, međutim svi su zataškani i nitko zbog toga nije bio smijenjen, a još manje sankcioniran.

Znali su to i Ortynski i drugi državni dužnosnici, ali se, očito voljom bivšeg čelnog čovjeka Državnog odvjetništva ništa nije poduzimalo. Naprotiv, kako svjedoči bivši ministar turizma Ivan Herak, u reketu je navodno osobno sudjelovao i sam Ortynski zajedno sa svojim prijateljem, zagrebačkim odvjetnikom Mirkom Batarelom. Iako je Ortynski najavljivan kao veliki i nepokolebljivi borac protiv kriminala, činjenica je da se za vrijeme dok je bio glavni državni odvjetnik ništa nije riješilo, naprotiv mnogi su slučajevi, ne slučajno, pali u zaborav. Ali i ne samo to. Na ključnim pozicijama u Državnom odvjetništvu doveo je "svoje" ljude koji su, zajedno s njim, posve paralizirali rad te institucije. Za to je, naravno, odgovorna i vlast koja dugo nije ništa poduzimala da se stvari raščiste.

Kad je Ortynski konačno smijenjen, u Državnom je odvjetništvu, na raznim razinama, ostao veliki broj "njegovih" ljudi. Jedan od njih je i ovih dana, navodno zbog sudjelovanja u pravosudnom reketu, suspendirani zagrebački županijski državni odvjetnik Krunoslav Canjuga. U cijeloj priči važnu ulogu očito ima i već spominjani zagrebački odvjetnik Mirko Batarelo, inače intimus bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog koji se u relativno kratkom roku prilično obogatio. Ne tvrdim da je do bogatstva, a tu ponajprije mislim na "kućice" u Samoboru i Opatiji, došao nezakonito, ali...

Hoće li Canjuga biti jedina "žrtva", znat će se uskoro. Naime, posve je jasno da u piramidi Državnog odvjetništva, ali i ne samo tamo, ima još ljudi koji bi morali biti smijenjeni, a hoće li se to dogoditi ili ne, ovisit će, tako bi trebalo biti, ponajprije od glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Međutim, ako se, kao što neki tvrde, a najglasnije predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, radi o predizbornom potezu, što nije isključeno, onda, na žalost, ni ovaj put neće biti ništa od nužnog sređivanja stanja.

Možda na takav zaključak upućuje i činjenica da je Canjuga nakon suspenzije i podnošenja ostavke prebačen na mjesto zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Zlataru. Ako se sumnja da je sudjelovao u nezakonitim radnjama, a sumnja se, ne bi li bilo normalno da se do završetka istrage posve isključi iz svih poslova koji imaju bilo kakve veze s Državnim odvjetništvom?! Tako bi trebalo biti, ali...