Vjesnik: 17. 04. 2003.

Popušta li haaški pritisak

VLADO RAJIĆ

Nakon susreta hrvatskog premijera i njegove haaške gošće, svi su zadovoljni. Carla del Ponte činjenicom da je dogovoren način na koji će se uskoro riješiti otvorena pitanja. Ivica Račan je zadovoljan jer Carla del Ponte nije donijela u svojoj torbi nijednu novu optužnicu, osim što je čvrsto ostala uz zahtjev za izručenje Ante Gotovine.

Je li netko pozvao Carlu del Ponte u Zagreb ili je ona došla u sklopu svog rasporeda rada, nakon takvih izjava postalo je bespredmetno. Hrvatska, barem na neko vrijeme, može odahnuti što se haaških problema tiče.

Međutim, nekoliko pitanja nakon zagrebačkih razgovora ipak ostaje otvoreno. Prvo, može li se službeni Zagreb zaštititi od diplomatskih komentara svog odnosa s Međunarodnim kaznenim sudom. Još prije dva ili tri tjedna bilo je vrlo neugodno slušati europske diplomate koji su Hrvatskoj prijetili ne samo zaustavljanjem njezina integracijskog procesa u Europsku uniju, nego i sub poenom. Razlog? Jer je na nekom diplomatskom brifingu Carla del Ponte onako usput spomenula nevolje s dostavom potrebne dokumentacije iz hrvatskih arhiva u haaške spise.

Problem je nadalje i jamstvo da će hrvatska policija nastaviti tražiti Antu Gotovinu. Hoće li joj se priznati što to čini samo unutar hrvatskih državnih granica?

I tužiteljica i premijer su u kratkom obraćanju javnosti o odnosima Zagreba i Haaga govorili u množini. Što je još osim Gotovine i dokumentacije bilo na dnevnom redu. Zasad to ostaje službena tajna. Nagađati se može da je bila riječ i o nastavku procesuiranja nekih hrvatskih državljana zbog Medačkog džepa. Zna se da je prvi na popisu optuženika bio Janko Bobetko. Što nakon njega? Vjerojatno su u nastavku razgovora službeni predstavnici Hrvatske i Haaga razgovarali i o stanju u hrvatskom pravosuđu. Taj bi detalj mogao značiti da će vrlo skoro Haaški sud ponuditi hrvatskim sudovima mogućnost da vode istrage u slučajevima za koje Haag više nema interesa.

Na kraju, dobro je da su zagrebački razgovori završeni s optimizmom. Hrvatska je zaslužila da u sljedećih nekoliko mjeseci odahne od haaških tegoba koje su joj na teret stavljale i međunarodne i unutarnje dušebrižničke snage.