Večernji list: 17. 04. 2003.

Sanadera ne zanima javnost

Piše: Željko Krušelj

U predizbornom razdoblju, a ono već odavno traje, svaki potez može biti presudan za konačni uspjeh pojedine stranke. Baš su u tom kontekstu indikativni medijski istupi lidera Hrvatske demokratske zajednice Ive Sanadera, koji se sve više pretvaraju u riskantni hod po rubu političke provalije. Naime, u posljednjih se mjesec i kusur dana, protivno stavovima svih ostalih stranačkih čelnika, u dva navrata oštro sukobio s maticom javnoga mnijenja. Prvi je put to učinio u pogledu bezrezervne potpore američkoj intervenciji u Iraku, što je prilično razljutilo njegove potencijalne koalicijske partnere, poput Dražena Budiše, čak i dio vlastitog članstva. Sanader je očito smatrao da je taj rizični potez dugoročno ulaganje u potporu Bushove administracije svojoj stranci, što nakon sloma Sadamova režima ima sve više praktičnog opravdanja. HDZ-ov je predsjednik drugi puta iskočio iz "tračnica" nakon što su ministar unutarnjih psolova, ravnatelj policije i državnih odvjetnik istupili u javnosti da bi upozorili na korupciju unutar sustava pravosuđa i državne uprave, iz čega je odmah nastao "slučaj Canjuga".

Iako je javnost naprosto vapila da se što prije krene u akciju raščišćavanja pravosudnih tijela od vrha do dna, jer se stvara dojam da tu caruje neshvatljiva sporost i neodlučnost, Sanader je zajednički istup Šime Lučina i Mladena Bajića okarakterizirao kao "grubo miješanje izvršne u pravosudnu vlast", pozivajući demokratske snage da se "pridruže otporu represiji i kršenju zakonitosti i Ustava". Teško je vjerovati da najšira javnost može suptilnije razlučiti da se Sanaderov poklič ponajprije odnosi na proceduralno nezadovoljstvo, odnosno preveliku bliskost policije i tužiteljstva, kao i na medijsku pompu oko te akcije.

Obični će građanin u takvim tiradama prije prepoznavati otpor protukorupcionaškim potezima koalicijske vlasti. Problem je utoliko ozbiljniji što je Sanaderova stranka ranije izgubila biračku potporu baš zato što je javnost bila uvjerena kako nije sposobna razriješiti upravo taj problem, koji je u međuvremenu metastazirao u društvenom tkivu. Proizlazi da je manje važno što je predsjednik HDZ-a Sanader potpuno u pravu kad upozorava da je vlast izgubila gotovo tri i pol godine u rasplitanju mafijaško-korupcionaških afera, tako da joj aktualna gužva i te kako potrebna da bi prikrila vlastite slabosti.