Novi list: 18. 04. 2003.

CARLA DEL PONTE POZVALA STRANE DIPLOMATE DA USTRAJU S PRITISKOM

Izručenje Ivice Rajića sredinom svibnja

ZAGREB – Glavna tužiteljica Haškoga suda Carla del Ponte prenijela je jučer veleposlanicima akreditiranim u Zagrebu informaciju hrvatske Vlade da bi Ivica Rajić polovinom svibnja mogao biti izručen Haagu, doznao je jučer naš list detalje sastanka koji je Carla del Ponte održala s dijelom diplomatskoga kora nakon susreta s premijerom Račanom te vladinim i pravosudnim dužnosnicima.

Diplomatski izvori našega lista neslužbeno izvješćuju kako je Del Ponte veleposlanicima kazala da »Hrvatska surađuje, ali ne potpuno«, pa je tu vrstu odnosa nazvala »suradnjom a la Croatia«. »Ne surađuju spontano, nego poboljšaju rad kad ja trebam stići u Zagreb«, kazala je Del Ponte pozvavši veleposlanike da ustraju s pritiskom na Hrvatsku da surađuje sa sudom.

Glavna tužiteljica najavila je da će predstavnicima međunarodne zajednice uputiti pismo s pojašnjenjima na kojim točkama treba zadržati pritisak prema Hrvatskoj.

Kazala je kako joj je premijer Račan obećao uhićenje Gotovine, ali naš izvor tvrdi da »to tužiteljicu nije osobito impresioniralo, jer je sličnih najava bilo i ranije«.

Bila je nezadovoljna činjenicom da i najobičnije tehničke detalje mora dogovarati s premijerom osobno, jer ih na lokalnim razinama nije moguće provesti.

Carla del Ponte i veleposlanicima je najavila nove optužnice, ali ni njima nije rekla koliko će ih biti ni protiv koga će biti podignute.

Opći dojam izvora našega lista nakon sastanka s Carlom del Ponte jest da Hrvatska unapređuje suradnju sa sudom, ali da se potpuna kooperacija bez međunarodnoga pritiska još uvijek ne može ostvariti.

B. PAVELIĆ