Večernji list: 18. 04. 2003.

GRADSKA IMOVINA - PRVI PUT IZVJEŠĆE O STANOVIMA, ZEMLJIŠTIMA I POSLOVNIM PROSTORIMA

Odvjetništvo loše zastupa Grad

Od 9247 stanova u vlasništvu Grada, u 1718 ih žive ljudi koji za to nemaju nikakve pravne osnove - od toga u 121 su bivši "čuvari" stanova (kategorija izmišljena u vrijeme HDZ-a). Bespravno useljene stanare Grad je tužio, ali državno odvjetništvo dosad se uvijek oglušivalo na traženja Poglavarstva i nikad nije izvijestilo o tim predmetima.

- Pravna država vrlo loše funkcionira, a naši odvjetnici nedovoljno brane interese Grada - ustvrdio je Srećko Ferenčak, član Poglavarstva zadužen za upravljanje imovinom Grada, podastrijevši jučer gradskoj vladi prvi put u 13 godina izvješće o stanju imovine.

Gradski će se fond stanova smanjiti zbog povrata imovine - očekuje se smanjenje za oko 71 posto stanova. Ured za imovinu pripremio je i odluku o prodaji gradskih stanova, koji godišnje Gradu nose gubitak od 13 milijuna kuna.

Grad upravlja s 4750 poslovnih prostora, a nakon denacionalizacije ostat će mu oko tisuću, i to izvan gradskog središta. Nenaplaćena zakupnina je 31. prosinca 2002. iznosila 607,5 milijuna kuna.

Gradu prijeti opasnost da izgubi zemljišta jer većinom nije uknjižen kao vlasnik, a teško da će sve uspjeti do 2007. godine, dokle vrijedi načelo povjerenja u zemljišne knjige. Ukupna vrijednost sve imovine procjenjuje se na 1,352 milijuna eura.

I. Pandžić, Ro. Kovačević