Vjesnik: 18. 04. 2003.

Čačićevi stanovi, Pecekovi krediti, Račanovi (ne)uspjesi

HNS je maestralno kapitalizirao svoje sudjelovanje u vlasti, utemeljeno na dva zastupnička mandata i jednoj ministarskoj fotelji / Odlučujuće je pri tom bilo sljepilo većih i jačih koalicijskih partnera koji su se nakon izbora jagmili za »velika ministarstva«, koja se bave nepopularnim reformama, dok Čačić gradi i obnavlja / Nešto slično pokušao je i HSS s »Pecekovim kreditima«, ali krediti nisu fotogenični kao ceste i stanovi

ZAGREB, 17. travanja – Dugo je koalicijskim partnerima trebalo da shvate koliko su uspješno Radimir Čačić i Vesna Pusić iskoristili jedan jedini ministarski mandat za promoviranje HNS-a kao stranke efikasnih i energičnih ljudi. Za razliku od opće ocjene koalicijske vlasti kao mlake, spore, neučinkovite, neodlučne... Te Čačić gradi autocestu iz hrvatskih povijesnih snova, te diljem Lijepe naše niču Čačićevi stanovi kao gljive poslije kiše. Sve sam uspjeh do uspjeha.

Obilazi premijer Račan gradilište autoceste, a u kadru – ministar Čačić. A ni zastupnica Pusić nije daleko. Obilazi gradilište predsjednik Mesić, a u kadru opet HNS-ov dvojac. Ako nema ni premijera niti predsjednika, nije važno. Uvijek se nađe neka prilika za flert tv-kamera i markantnog ministra javnih radova.

Završilo je ili počelo probijanje tunela, počelo asfaltiranje, izgrađen vijadukt... svaka je prigoda dobrodošla i još bolje iskorištena za reklamu. I to ne tek sada, kada su izbori na pragu. Tako je od prvog prokopa ceste, a i od prvog kamena temeljca za državno poticane stanove, promptno nazvane Čačićevim. Koji su, uzgred budi rečeno, vrlo efikasno u povijest pospremili one Njavrine. Tih se jedva još itko sjeća.

HNS se doista može pohvaliti da je maestralno kapitalizirao svoje sudjelovanje u vlasti, utemeljeno na samo dva zastupnička mandata i jednoj ministarskoj fotelji. Jednoj ali vrijednoj. Odlučujuće je pri tom bilo svojevrsno sljepilo većih i jačih koalicijskih partnera koji su se nakon izbora jagmili za tzv. velika ministarstva, koja se uglavnom bave nepopularnim reformama, olako prepustivši malom HNS-u obnovu, javne radove i graditeljstvo. Jedino ministarstvo koje, u rukama energičnog ministra, može svoje rezultate slikati, snimati, reklamirati do mile volje, jer su fizički vidljivi i svima dragi.

Najčudnije je u tome ponašanje SDP-a, koji je kao najjača stranka sigurno imao pravo prvog izbora i mogao je izabrati i jedno takvo, popularno ministarstvo koje gradi i stvara umjesto da naplaćuje poreze, smanjuje prava zaposlenih, bezuspješno lovi pretvorbene pljačkaše, tjera neuspješne tvrtke u stečaj, s premalo novca pokušava namiriti divovsku socijalu, kontrolira nepopularnu privatizaciju...

Kada je HSLS izbačen iz koalicijske igre SDP je morao preuzeti i kresanje vojske, jer se tog vrućeg kestena nitko nije htio prihvatiti. Baš kao što ga ni HSLS svojedobno nije htio odraditi, iako je baš na preuzimanju MORH-a dokazivao svoju tadašnju snagu i značenje.

Kada je ostatak koalicijske ekipe shvatio koliko koristi može biti od Čačićeva recepta utemeljenog na medijima toliko dragom personaliziranju projekata i objekata, bilo je kasno. A nije da se nije pokušalo. U široj javnosti je manje poznato da je HSS, zapravo ministar malog poduzetništva Željko Pecek, pokušao lansirati sintagmu »Pecekovi krediti«, za povoljne kreditne linije koje obrtnici te mali i srednji poduzetnici mogu dobiti putem njegova ministarstva. U biltenu tog ministarstva se čak i pojavio naslov s »Pecekovim kreditima«, ali to sjeme nije uhvatilo širi medijski korijen.

Razlozi su jednostavni. Dodjela kredita jednostavno nije »fotogenična« kao gradilišta s bagerima, tunelima i jeftinim stanovima. A Pecek nema ni propagandni talent niti karizmu vođe barem približne Čačićevima.

Ništa bolji rezultat neće donijeti ni pokušaji da se s Pankretićevim imenom odnosno HSS-om izravno poveže eventualno smanjenje PDV-a na prehrambene proizvode. Naime, uvođenje nove, niže stope nije moguće prije izbora, jer je ovogodišnji proračun odavno »zacementiran«, a teško da će se naći i veći broj birača koji će doista povjerovati u obećanje da će se PDV smanjiti odmah nakon izbora.

Taj je vlak cijela koalicija, pa i HSS, propustila 2000. kada je odustala od, prije izbora, obećanog smanjenja PDV-a jer su državni rashodi bili (i ostali) toliki da se na tako što nije smjelo ni pomisliti. Uostalom, da smanjenje PDV-a može donijeti rezultate samo kao začin jačim izbornim adutima pokazao je i HDZ-ov poraz 2000. iako su uoči izbora PDV-a oslobođeni neki temeljni prehrambeni proizvodi i knjige.

Ipak, ne samo Čačiću nego i ostalim koalicijskim partnerima mora se priznati da su uspjeli u javnosti stvoriti sliku koja ih, ako ništa drugo, u većoj mjeri nego SDP amnestira od odgovornosti za neuspjehe Vlade. Oko dvije trećine građana, naime, SDP smatra najodgovornijim za rad Vlade. A Vlada u ispitivanjima javnog mnijenja uglavnom dobiva slabašne trojke.

Sanja Kapetanić