Vjesnik: 19. 20. i 21. 04. 2003.

HDZ užurbano traži postizborne partnere

Dosadašnje su kombinatorike pokazivale, a ni Sanader to nije skrivao, da HDZ za glavnog partnera najviše priželjkuje HSS, no čini se da je Tomčić odlučio i dalje ostati uz Račana i SDP te stranke lijeve orijentacije

ZAGREB, 18. travnja - Ivo Sanader, predsjednik HDZ-a, najjače oporbene stranke u državi, ipak je priznao da je on osobno inicirao sastanak s još trojicom čelnika stranaka centra i desnog centra održanog u četvrtak. Naime, iako je želio da taj sastanak prođe u najvećoj konspiraciji (zaboravljajući pritom da malo što može ostati sakriveno od očiju javnosti), Sanader je predsjednike HSLS-a, HSP-a i DC-a - Dražena Budišu, Antu Đapića i Matu Granića - nazvao telefonski dan ranije, ne želeći ni jednom od njih pritom reći tko će sve biti na tom sastanku.

Sastanak su, inače, neki već proglasili povijesnim, jer su prvi put za stol zajedno sjele stranke koje pretendiraju na svrgavanje sadašnje koalicije s vlasti na idućim parlamentarnim izborima.

Doduše, u kuloarima se odmah pojavila informacija da je Sanader, unatoč donedavnim optimističnim uvjerenjima kako će HDZ samostalnim izlaskom na izbore i definitivnom pobjedom sam moći formirati vladu, ipak malo stao na loptu. Naime, vrlo je lako moguće očekivati da HDZ pojedinačno osvoji najveći broj glasova, ali ipak nedovoljno za formiranje vlade, pa je potrebno u postizbornom savezu uza se imati i stranke slične političke orijentacije.

Uostalom, već gotovo godinu dana, od kada je preuzeo vođenje HDZ-a, Sanader najavljuje da će njegova stranka na izbore samostalno, na njima će, dakako, pobijediti, te formirati vladu s jednom ili dvjema srodnim strankama. Dosadašnje su kombinatorike pokazivale, a ni Sanader to nije skrivao, da HDZ za glavnog partnera najviše priželjkuje HSS, no čini se da je Tomčić odlučio zasad ostati uz Račana i SDP te stranke lijeve orijentacije.

No, HDZ-ov je šef očito tu najvjerojatniju postizbornu koaliciju odlučio proširiti na nekoliko stranaka. Stoga je realno očekivati da će uz HDZ, kao najveću i stožernu stranku te koalicije, bitne pozicije još imati Budišin HSLS, Đapićev HSP, ali i najmanja stranka, Granićev DC. Već se iz prvih Granićevih najava dalo iščitati da je DC itekako spreman surađivati s HDZ-om s kojim se prije tri i pol godine razišao.

Što se tiče HSP-a, već je odavno poznato da Sanader računa na tu stranku, koja, unatoč raznim anketama koje čak prognoziraju da neće prijeći izborni prag, već godinama redovito dobiva oko pet posto glasova. Valja također reći da HSP ima svoje tradicionalno biračko tijelo koje, bez obzira na političke prilike, nikad ne glasuje za neku drugu političku opciju.

Da je, pak, HSP krupan zalogaj, potvrđuju i šuškanja kako ni SDP-u ne bi bilo svejedno da pravaši podrže Sanadera, jer HSP itekako može u presudnom trenutku izbora biti jezičac na vagi. Jednako tako, HSP je izuzetno poželjan partner i predsjedniku Hrvatskog bloka Iviću Pašaliću, koji već mjesecima radi na ideji formiranja »saveza državotvornih stranaka«, koji bi, osim HB-a, uključivao i HSP, HIP i neke manje stranke demokršćanskog usmjerenja. Stoga Pašalić inzistira na pregovorima s Đapićem. Međutim, čini se da od toga neće biti ništa. HSP, koji već godinama radi na promjeni svog imidža, u čemu je najvećim dijelom i uspio, sigurno ne želi ući u koaliciju sa strankama koje se u javnosti uglavnom doživljava kao ekstremno desne.

Da Sanader ozbiljno računa na tu veliku poslijeizbornu koaliciju, potvrđuje i njegov naputak ostalim partnerima koji nalaže silenzio stampa. Zamoljeni su da se u javnosti suzdrže od bilo kakvih komentiranja ove nove inicijative da cijela konstrukcija ne bi pala u vodu. Ta se četvorka ponovno sastaje već idući tjedan, najvjerojatnije u srijedu. Tek će se tada razgovarati o mogućim savezima. Prvi je sastanak bio, naime, samo »opipavanje pulsa«, a za daljnje eventualne dogovore Sanader, Budiša, Đapić i Granić ipak moraju dobiti odobrenje svojih stranačkih tijela.

Andrea Latinović