Vjesnik: 19. 20. i 21. 04. 2003.

Blaškićev odvjetnik Nobilo zatražio uvid u Šuškovu arhivu

Blaškićev odvjetnik Anto Nobilo želi dokazati da je Hrvatska za vrijeme HDZ-ove vlasti financirala i vojsku Herceg-Bosne te da je postojala dvostruka linija zapovijedanja

ZAGREB, 18. travnja - Odvjetnik Tihomira Blaškića, Anto Nobilo, potvrdio je u petak da je u četvrtak zatražio od Vladinog ureda za suradnju s Haaškim sudom da mu se odobri uvid u arhivu pokojnoga ministra obrane Gojka Šuška. Nobilo je, naime, tražio tu arhivu još 2000. godine, no nije je dobio, jer je imala oznaku službene tajne. Vlada je pak na zatvorenoj sjednici u četvrtak odlučila skinuti oznaku tajnosti s te dokumentacije kako bi je mogla proslijediti haaškom tužiteljstvu.

Blaškićev je odvjetnik uvjeren da će pomoću tih dokumenata moći dokazati dvostruku liniju zapovijedanja, odnosno da su nekim jedinicama HVO-a zapovijedali političari, a ne časnici. Prema njegovu mišljenju, haaško tužiteljstvo želi dokazati da je u BiH bio međunarodni sukob, što bi se, kaže Nobilo, moglo i potvrditi ako se otkrije točan tok novca između Zagreba i Mostara.

Šuškova dokumentacija mogla bi potvrditi teoriju da je bivša HDZ-ova vlast u potpunosti financirala Herceg Bosnu i da je osnovala tu državnu tvorevinu kao instrument svoga utjecaja radi eventualne podjele BiH.

Moglo bi se, ističe Nobilo, dokazati i da je Zagreb u potpunosti financirao sve institucije Herceg-Bosne novcem iz hrvatskoga državnog proračuna.

Sve bi to, ako se pokaže točnim, moglo imati i političke posljedice s obzirom i na to da je Sabor u proljeće 2001. prihvatio Deklaraciju o Domovinskom ratu, u kojoj se navodi da Hrvatska nije bila agresor ni u jednoj drugoj zemlji. No, ako se dokaže teza da je Zagreb u cijelosti financirao i vojsku i sve ostale institucije Herceg-Bosne, smatra Blaškićev odvjetnik, može se postaviti pitanje zašto su vladajuće stranke, stavljajući svoj potpis na Deklaraciju, prikrile ono što je HDZ godinama prije radio.

Nakon što je Vlada odlučila poslati Šuškovu dokumentaciju u Haag, a prihvaćena je i odluka da se sastavi potpuno izvješće za Sabor o novčanim tokovima prema BiH za vrijeme HDZ-ove vlasti, čuju se procjene kako je od 1990. do 2000. godine u BiH iz Hrvatske, ponajprije preko Ministarstva obrane, poslano najmanje dvadeset milijardi kuna, ili oko dvije milijarde kuna na godinu. Tim su novcem financirani HVO, ali i ratni stradalnici i njihove obitelji, kao i razne tvrtke, među kojima i Monitor Ljube Ćesića Rojsa.

Nesređena arhiva u hrvatskom ministarstvu obrane u priječi da se točno procijeni za koji su iznos hrvatski porezni obveznici »olakšani« tijekom desetljeća, no poznato je da je barem pola ukupnog iznosa nelegalno završila u privatnim rukama.

Zagreb je u početku sve financirao putem MORH-a, što se promijenilo nakon 1998. kada je na čelo tog ministarstva došao Pavao Miljavac zahtijevajući da se financije srede. Od tada je financiranje išlo preko Ministarstva financija, a Vjesnik saznaje i da su Sjedinjenje Države upozoravale Tuđmanovu vlast na netransparentne novčane tokove prema BiH.

Dada Zečić