Večernji list: 19. 20. i 21. 04. 2003.

PRONEVJERE : ŠTEDNO-KREDITNA ZADRUGA KASICA PROPAST PO RECEPTU KOMERCIJALNE BANKE

Štediše kod I. Šoića imaju 2,8 milijuna DEM

U gotovo dvije godine likvidator Kasice Zdenko Rašić nije nijednom sazvao štediše niti je tužio ijednog dužnika

Pročitavši tekst u Večernjaku o Komercijalnoj banci, vidjeli smo da se po istom receptu odvija priča sa Štedno-kreditnom zadrugom Kasica. Pogotovo jer je njen direktor bio Ivan Šoić, brat Josipa Šoića - obratilo nam se troje štediša Kasice, ističući da govore u ime svih sedamdesetak štediša Kasice u likvidaciji. Njima je ondje u veljači 2000. godine ostalo blokirano 2,8 milijuna njemačkih maraka. U tri godine ništa se nije pokrenulo, iako su kaznene prijave protiv Ivana Šoića i njegovih suradnika državnom odvjetništvu podnijete još 2000. godine. Štediše su stoga uvjereni da se sve namjerno drži u ladici kako bi zastarjelo.

- Među nama najviše je umirovljenika kojima je u pitanju životna ušteđevina. Neki su od živciranja i umrli - navodi Dragutin Ban, koji je ostao bez 22 tisuće maraka.

Zajednička kaznena prijava podnesena je protiv I. Šoića te njegove supruge Vesne Šoić, jedne od osnivača Kasice, potpredsjednika Nadzornog odbora Stanka Dragića, blagajnice i članice NO Seide Požeg i predsjednice NO Romane Jakolić. U prijavi se navodi da je knjigovodstvo Kasice krivotvoreno. Naime, od 1997. do 2000. obveza prema štedišama ili uopće nema ili su prikazane u mnogo manjim iznosima od stvarno položenih. Ne postoji ni dokumentacija o razduženju blagajnice za gotovinu zaprimljenu od štediša - jer je S. Požeg taj novac direktno predavala Šoiću na ruke. Dok je Šoić bio u pritvoru, njegovi suradnici uvjeravali su štediše da nema razloga uznemirenosti. Nadalje, prijava kaže da je Šoić samostalno izdao garanciju na pet milijuna kuna u korist "Petrokemije", a ta je nepodmirena obveza i dovela do blokade. U garanciji je neistinito naveo da je ona rezultat odluke Skupštine ŠKZ, koju čine svi štediše. Kad su štediše sve prijavili MUP-u i Financijskoj policiji, u listopadu 2000. godine Šoić je s njima sklopio sporazum kojim preuizma dug ŠKZ, te ugovor kojim oni njemu posuđuju 2,8 milijuna DEM.

- No, na dogovorenom solemniziranju kod javnog bilježnika uopće se nije pojavio, a i kasnije se oglušivao na pozive odvjetnika. Dokazao je time da nas vara - navodi Ban.

Problemi s Kasicom počeli su kada je propala Komercijalna banka, a štediše su uvjereni da se novac iz Kasice plasirao zajedničkom krugu prijatelja i nesolventnih poduzeća oko braće Šoić. U gotovo dvije godine, tvrde štediše, likvidator Kasice Zdenko Rašić nije nijednom sazvao štediše, niti je tužio ijednog dužnika.

- Njih su dvojica ionako prijatelji, Rašić Šoića oslovljava s "gazda" - pojašnjavaju štediše.

Rašića ni mi nismo uspjeli čuti, usprkos porukama na telefonskoj sekretarici i kod ukućana.