Vjesnik: 19. 20. i 21. 04. 2003.

Turek i Lončarić ostaju na čelu obavještajnih službi

Svi dokumenti o imenovanju već su u premijerovu uredu pa se očekuje da će u srijedu biti upućeni u Sabor kako bi se o tome očitovao Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

ZAGREB, 18. travnja - Franjo Turek nastavit će voditi Protuobavještajnu agenciju (POA), a Damir Lončarić Obavještajnu agenciju (OA), doznaje Vjesnik iz dobro obaviještenih izvora u Saboru. Rezultat je to prošlotjednog telefonskog dogovora predsjednika Republike Stjepana Mesića i premijera Ivice Račana.

Svi dokumenti o imenovanju već su u premijerovu uredu i očekuje se da će biti upućeni u Sabor u srijedu kako bi se o tome očitovao Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

No, treba imati na umu da taj odbor ima samo formalnu ulogu pri davanju mišljenja o kandidatima za ravnatelje sigurnosnih službi, jer ih predsjednik države i premijer mogu imenovati usprkos eventualnom negativnom mišljenju Odbora.

Zakon o sigurnosnim službama na snazi je još od 1. travnja prošle godine. No, budući da se Mesić i Račan nisu mogli dogovoriti o čelnim ljudima sigurnosnih službi, Turek i Lončarić su nakon transformacije SZUP-a i HIS-a u Protuobavještajnu i Obavještajnu agenciju imenovani kao v.d. ravnatelji. Naime, predsjednik Mesić je odmah svojim potpisom podržao imenovanje Tureka i Lončarića, ali s tim se nije slagao premijer Račan, koji je želio potpuno nove ljude na čelnim mjestima tih službi.

I Turek i Lončarić postavljeni su na ta mjesta još 2000. godine, prilikom smjene vlasti, s tim da je Lončarić zamijenio Ozrena Žuneca koji je dao ostavku na mjesto ravnatelja HIS-a nakon samo nekoliko mjeseci rada.

Zakonom o tajnim službama i SIS je transformiran u Vojno-obavještajnu agenciju (VOA), čiji je ravnatelj Gordan Čačić imenovan na tu dužnost tek prije nekoliko mjeseci.

Poznavatelji prilika tvrde da su Turek i Lončarić zapravo nužni kompromis između Pantovčaka i Banskih dvora, te da ni neki čelnici koalicije, koji formalno nemaju veze s tim problemom, nisu zadovoljni njihovim imenovanjima na ravnateljska mjesta Protuobavještajne i Obavještajne agencije.

Franjo Turek je, inače, kao djelatnik SZUP-a, radio na istraživanju ratnog zločina u Gospiću, a svjedočio je i na suđenju »gospićkoj skupini«. Neslužbeno se također doznaje da je Protuobavještajna agencija trebala upoznati policiju s obavještajnim podacima vezanim uz »slučaj Rajić«, ali suradnja nije tekla baš najbolje pa je policija isključila POA-u iz operacije.

Dada Zečić