Vjesnik: 19. 20. i 21. 04. 2003.

Haag zanima uloga MORH-a u ratnim zločinima u Hrvatskoj i BiH

Krugovi bliski haaškom tužiteljstvu objašnjavaju kako je točno da Haag zanimaju tokovi novca iz Hrvatske u Herceg-Bosnu i da je s tim u vezi zatražena i dokumentacija Privredne banke Zagreb / Haag ispituje kako je pokojni ministar Šušak zbrinjavao osumnjičene za ratne zločine / Jozo Radoš ustvrdio da je HDZ-ova vlast prva počela davati dokumente MORH-a Haagu

ZAGREB, 18. travnja - Vladinu odluku da deklasificira dokumente iz arhiva MORH-a koji se odnose na djelovanje pokojnog ministra Gojka Šuška većina analitičara promatra u kontekstu ispitivanja financijske pomoći koju je Republika Hrvatska pružala HVO-u i nekadašnjoj Herceg-Bosni.

Krugovi bliski haaškom tužiteljstvu pojašnjavaju kako je točno da Haag zanimaju tokovi novca iz Hrvatske u Herceg-Bosnu i da je s tim u vezi zatražena i dokumentacija Privredne banke Zagreb.

»Pitanje financiranja rata u BiH, a s tim u vezi i zloupotreba tog novca u privatne svrhe, možda je u ovom trenutku zanimljivije za hrvatske političke prilike nego što je presudno za Haaški sud. Primaran interes Haaškog suda u slučaju Šuškovih dokumenata je ispitivanje teze o dvostrukoj liniji zapovijedanja u HV-u i HVO-u za vrijeme rata i s tim u vezi utvrđivanje stvarne odgovornosti za ratne zločine kojima se bavi Haag«, rekao je Vjesniku izvor blizak haaškom tužiteljstvu.

Kao što je pokazalo riječko suđenje »gospićkoj skupini«, iako je HDZ-ovom državnom vrhu bilo poznato tko su počinitelji ratnih zločina u Gospiću, oni su prebačeni u nadležnost ministra obrane Gojka Šuška, čime je onemogućeno njihovo procesuiranje.

Prvooptuženi u gospićkom slučaju Tihomir Orešković, nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora, nakon gospićke epizode 1992. udomljen je u vojnoj kontraobavještajnoj službi SIS, koju ju osobno nadzirao pokojni ministar obrane Šušak.

Ivica Cipci, načelnik splitske policije od 1993. do 1997., izjavio je nedavno da je pokojni ministar izravno zapovjedio udomljavanje u Hrvatskoj onih osoba iz HVO-a protiv kojih je Haaški sud podignuo optužnice.

Ivica Rajić je tako pod punim imenom i prezimenom bio prijavljen u MORH-ovom kompleksu Duilovo u Splitu. Poznato je i da je, nakon objave haaške optužnice protiv generala Tihomira Blaškića, Blaškić odmah zaposlen u Glavnom inspektoratu MORH-a. Neki transkripti, koji su u javnost ranije procurili iz MORH-a, pokazuju da su visoki dužnosnici Šuškovog ministarstva, među ostalim Šuškov tadašnji zamjenik general Krešimir Ćosić, nagovarali Blaškića da se preda Haaškom sudu, jer će MORH isposlovati da brzo bude pušten na slobodu.

Bivši ministar obrane Jozo Radoš je izjavio da su za vrijeme njegovog mandata stizali dopisi iz Haaga s točno specificiranim zahtjevima za dokumente iz MORH-a. Dodao je da su se na tim zahtjevima nalazili i urudžbeni brojevi dokumenata koje je Haag tražio što je, prema njegovom mišljenju, dokaz da je HDZ-ova vlast ranije dostavila neke dokumente MORH-a Haagu, na osnovi kojih je tužiteljstvo zahtijevalo druge.

Tom se Radoševom iskazu u tv emisiji »Forum« nije suprotstavio ni Miroslav Tuđman, nekadašnji ravnatelj HIS-a, političar koji najžešće kritizira »trećesiječanjsku vlast za nelegalno i suprotno nacionalnim interesima trgovanje dokumentima iz državnih arhiva«.

Željko Peratović