Vjesnik: 22. 04. 2003.

Republika Srpska ima dio plana obrane Federacije Bosne i Hercegovine

»Dnevni avaz« tvrdi da se radi o nekoliko bitnih dokumenata među kojima je i Zapovijed za obranu, najpovjerljivijem dokumentu Vojske Federacije u kojem je naveden razmještaj te vojske u slučaju rata / Plan je za srpske obavještajce nabavio jedan od najbližih suradnika haaškog optuženika Mladića, pukovnik Petar Salapura

SARAJEVO, 21. travnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Vlast Republike Srpske ima dio plana obrane Federacije BiH koji je ukraden iz prostorija Vojske Federacije BiH i prodan obavještajnim strukturama u manjem bosanskohercegovačkom entitetu! Tu je informaciju objavio u ponedjeljak sarajevski Dnevni avaz tvrdeći da ju je provjerio iz više izvora. Dodaje se da dokument na petnaestak stranica sadrži procjenu snage i lokacija neprijatelja, a riječ je zapravo o efektivama Vojske Republike Srpske (VRS).

Još prije dva tjedna istu je informaciju objavio tjednik Slobodna Bosna precizirajući da je plan obrane Vojske FBiH pronađen početkom ožujka kada je SFOR upao u prostorije kasnije rasformiranoga 410. obavještajnog centra VRS-a u Banjoj Luci.

Inače, prigodom tog upada pronađeni su dokazi o ilegalnom špijunskom djelovanju tog obavještajnog sjedišta VRS-a protiv institucija Federacije BiH i međunarodnih organizacija, ali i protiv Republike Hrvatske.

Plan obrane Federacije BiH navodno je za srpske obavještajce nabavio jedan od nekoć najbližih suradnika haaškog optuženika Ratka Mladića, pukovnik Petar Salapura Pepi. Salapura, kako je navedeno, uz Zdravka Tolimira, Milana Gveru i Ljubišu Bearu, pripada skupini časnika »sigurnjaka«, koji su uz Mladića još od 1991. kada je ovaj došao na čelo Kninskoga korpusa i od tada su ga pratili u svim njegovim zločinačkim operacijama.

Iako formalno umirovljen, Salapura je navodno nadzirao rad 410. obavještajnog centra, a osobno stoji iza nabave najpovjerljivijeg dokumenta Vojske Federacije BiH - ratnog plana - u kojem je naveden razmještaj postrojbi Vojske Federacije u slučaju rata. Do tog je dokumenta 410. centar došao neposredno prije SFOR-ova upada, a Salapura je, kako se tvrdi, zahtijevao od Generalštaba VRS-a da mu isplati 15.000 maraka kako bi platio suradnika iz VF-a koji mu je predao ovaj plan. SFOR-ova je akcija spriječila isplatu.

Te je navode sarajevskoga tiska sam Salapura demantirao riječima: »Nabava bilo kakvih povjerljivih dokumenata Federacije BiH, koju sam navodno uradio kao umirovljenik, najgora je izmišljotina nespojiva s načelima rada obavještajne službe, kao i insinuacije o bilo kakvoj materijalnoj koristi za mene«. No, navodno je na ukradenom planu pronađena upravo ceduljica s njegovim imenom.

Dnevni avaz, pozivajući se na izvore u vrhu Vojske Federacije, tvrdi da je ukraden mogao biti samo dio plana. Nemoguće je, naime, ukrasti cijeli plan obrane FBiH jer je riječ o opsežnoj dokumentaciji koja je smještena u nekoliko soba. »Nije riječ o kompletnom planu obrane Federacije, nego o nekoliko bitnih dokumenata među kojima je i Zapovijed za obranu, te još neki bitni poddokumenti«, tvrdi izvor Dnevnog avaza. Dodaje se da je plan obrane Federacije sastavljen tijekom 1996. godine i kompletiran početkom 1997. Rađen je pod nadzorom tvrtke MPRI, kompanije koja je bila angažirana na opremanju i obuci Vojske Federacije. Navodno, umirovljeni američki časnici imali su glavnu riječ u izradi obrambenih planova Vojske Federacije. Na njihovo inzistiranje napravljen je plan kojim se Federacija BiH brani od oružanog napada Vojske RS i Srbije, a u Vojsci FBiH opirali su se namjerama instruktora MPRI-ja, te su tražili da se napravi i plan obrane i od napada iz Hrvatske, ali takvo što ipak nije napravljeno.

Alenko Zornija