Vjesnik: 22. 04. 2003.

Može li Hrvatska odabrati stručnjake a ne političare za pregovore s Bruxellesom

Pegovaračka ekipa za pristup Hrvatske Europskoj uniji trebala bi biti odabrana isključivo prema stručnom kriteriju i lišena svih stranačkih kombinatorika, kazali su za »Vjesnik« hrvatski diplomati/ Žurba u stvaranju pregovaračke ekipe nagovještava da politička nervoza zbog njegova sastava i nepovjerenje vlasti i oporbe ipak postoji/ Stručna ekipa imat će najviše posla u uvjeravanju političara da se u procesu pregovora pravila EU-a prihvaćaju u cijelosti te da se iz Unijina menija ne može izabrati samo ono što nam odgovara

ZAGREB, 21. travnja - Pregovaračka ekipa za pristup Hrvatske Europskoj uniji trebala bi biti odabrana isključivo prema stručnom kriteriju i lišena svih stranačkih kombinatorika, jer bi se u suprotnome mogao dovesti u pitanje zahtjevni rok ispunjavanja uvjeta za punopravno članstvo EU do kraja 2006. godine, kazali su Vjesniku hrvatski diplomati. Ipak, dodali su, najvažnije će biti političko usmjerenje vladajućih garnitura u Hrvatskoj koja mora u potpunosti prihvaćati primjenu standarda Europske unije.

Prema neslužbenim najavama, Vlada do kraja ljeta kani ustrojiti pregovaračku skupinu za pregovore s Europskom unijom koja ne bi podlijegala stranačkim uzusima i ne bi ovisila o izbornim promjenama. No, žurba u stvaranju pregovaračke ekipe ipak nagovještava da politička nervoza zbog sastava pregovaračke ekipe i nepovjerenje vlasti i oporbe ipak postoji - pravi pregovori o punopravnom članstvu, pod uvjetom da na proljeće sljedeće godine Hrvatska dobije pozitivno mišljenje Europske komisije, započinju tek za godinu i pol, na jesen sljedeće godine.

Kada Komisija do početka ljeta pošalje upitnik s 4000 pitanja, pristojno vrijeme za odgovore bilo bi oko tri mjeseca. Na taj se način daje vremena za popravke kada Komisija ponovno vrati u Zagreb jedan dio odgovora na doradu, što se u pravilu događalo tranzicijskim zemljama.

U kuloarima se već nagađa da je najpoželjniji šef pregovaračke skupine za pristup Europskoj uniji ministar za europske integracije Neven Mimica. Takve su želje sasvim opravdane, jer je Mimica bio i na čelu skupine za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. I osnivanje te stručne skupine bilo je obilježeno stranačkim prepucavanjima, posebice o tome kome će to tijelo biti odgovorno.

Ipak, tadašnji su pregovarači obavili posao iznad svih očekivanja, posebice u očima dužnosnika Europske komisije, koji su nekoliko puta javno hvalili umješnost ministra za europske integracije. Mimičin tim, pokazalo je iskustvo u pregovorima, bio je uspješan upravo zbog činjenice da nije bio podložan političkim promjenama.

Zbog nužnosti da pregovori imaju punu potporu u zemlji, najavljuje se da bi za osnivanje pregovaračke skupine trebalo postići stranački konsenzus. Zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović već je izjavio da, osim u Saboru, konsenzus treba proširiti i na izvanparlamentarne stranke i nevladine udruge, što bi značilo snažnu podršku ulasku u EU, cilju koji nije podložan mijenjanju smjera sa svakom promjenom vladajuće garniture.

Odnosi Hrvatske i EU-a zbivat će se u dva smjera. Jedan dio posla radit će stručne skupine i to na tehničkim poslovima usklađivanja i prihvaćanja EU-zakonodavstva i umetanja u hrvatsko, dok na političkoj razini ostaju pitanja suradnje s Haaškim sudom, povratak izbjeglica i njihove imovine i reforma pravosuđa. Konsenzus će sasvim sigurno biti teško postići upravo o političkim pitanjima suradnje s Haaškim sudom, jer je desne stranke uglavnom ne prihvaćaju, a neke zagovaraju referendum o promjeni uvjeta suradnje.

Važno je, međutim, naglašavaju u administraciji, da u pregovaračkoj skupini budu stručnjaci koji nisu vezani uz političke stranke, jer tada neće biti podložni utjecajima vezanim uz posebne interese, poput poljoprivrede ili smjera privatizacije, s čim je bilo problema u prošle dvije godine.

Kada je izbila »afera šećer«, u prvi je plan izbio sasvim određen interes stranke kojoj je poljoprivreda važna zbog njena biračkog tijela, pa se izbjegavala dostava sumnjive dokumentacije koju je Komisija od Hrvatske tražila.

Skandali u privatizaciji, također uzrokovani stranačkim interesima, doveli su do toga da se nepovjerenje u otvorenost hrvatskog tržišta i primjenu načela slobodnog tržišta izrazi u posljednjem izvješću Komisije o napretku u Hrvatskoj.

Stručna skupina, kad bude izabrana, imat će najviše posla uvjeravajući političare da se u procesu pregovora pravila EU-a prihvaćaju u cijelosti, te da se iz EU-jelovnika ne može izabrati samo ono što zemlji ili određenoj političkoj grupaciji tog trenutka odgovara, bilo da je riječ o politici ili gospodarstvu.

Bruno Lopandić