Vjesnik: 22. 04. 2003.

Miljavac: Dok sam ja bio ministar, u BiH ni kuna nije uplaćena »ispod žita«

U kalkulacijama možete ići koliko želite, no koliko ja znam, u MORH-u postoje sačuvani tragovi svih proračunskih doznaka. Postoji dokumentacija prema kojoj se tim putem, od 1992. do 1999., za hrvatsku komponentu u BiH izdvajalo između 1,1 i 1,2 milijarde kuna godišnje, kaže bivši ministar / Uz financiranje HVO-a, proračunskim su novcem MORH i Ministarstvo financija plaćali odvjetničke usluge za obranu haaških optuženika

ZAGREB, 21. travnja – »U Ministarstvu obrane ne postoji Šuškov arhiv. Postoji arhiv Ministarstva i u njemu se mogu specificirati odluke Ministra iz vremena rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini«, izjavio je ponedjeljak bivši ministar obrane i nekadašnji načelnik Glavnog stožera HV-a, Pavao Miljavac.

Komentirajući Vladinu odluku o deklasifikaciji i predaji dokumentacije MORH-a iz vremena pokojnog ministra Gojka Šuška, koje traži tužiteljstvo Haaškog suda, Miljavac se osvrnuo na procjene koje govore kako dio dokumentacije dokazuje da je u zadnjih 10 godina Hrvatska financirala HVO i Herceg-Bosnu s najmanje 20 milijardi kuna.

»U kalkulacijama možete ići koliko želite, ako treba i do 30 milijardi kuna, no – koliko ja znam – u MORH-u postoje sačuvani tragovi svih proračunskih doznaka. Postoji dokumentacija prema kojoj se tim putem, od 1992. do 1999., za hrvatsku komponentu u BiH izdvajalo između 1,1 i 1,2 milijarde kuna godišnje«, tvrdi bivši ministar.

Miljavac kaže da je od jeseni 1998., kada je došao na čelo MORH-a, financiranje HVO-a postalo transparentnije nego ranije. Ono se tada počelo provoditi prema posebno izrađenoj Personalnoj karti hrvatske vojne komponente u BiH. Karta je, kaže Miljavac, sadržavala broj ustrojbenih mjesta, podatke o činovima onih koji su na ta mjesta postavljeni te veličinu hrvatske komponente (odnosno HVO-a) u vojsci Federacije. Plaće su usklađivane s plaćama u HV-u i nisu smjele, kaže Miljavac, biti više od plaća vojnika ili časnika HV-a.

Personalna karta služila je za određivanje stvarnih potreba HVO-a, a one su potom kao stavke ulazile u prijedlog hrvatskog državnog proračuna. Vlada je na osnovi Personalne karte određivala visinu novca u prijedlogu državnog proračuna, a sredstva su se – nakon usvajanja proračuna u Saboru – uplaćivala na račun Hercegovačke banke, pojašnjava Miljavac. Uz financiranje hrvatske vojne komponente u BiH, proračunskim su novcem MORH i Ministarstvo financija plaćali odvjetničke usluge za obranu haaških optuženika.

Prema personalnim kartama, u ukupno dvije godine Miljavčeva ministarskog mandata, iz proračuna je u BiH otišlo po 680 milijuna kuna godišnje, s tim da je s još 200 milijuna kuna Ministarstvo hrvatskih branitelja financiralo potrebe hrvatskih stradalnika u BiH.

»Ne znam je li se uplaćen novac dolje trošio potpuno ispravno, ali u vrijeme kada sam ja bio ministar, ni jedna kuna nije uplaćena "ispod žita"« poručuje Miljavac. Nije, kaže, točno da je dokumentacija MORH-a bila razbacana. Ona je, smatra bivši ministar, »složena kako je složena, ali razbacana nije«.

Na pitanje jesu li uopće postojali mehanizmi i je li pomoću njih Hrvatska ikad kontrolirala način trošenja novca poslanog u BiH, Miljavac odgovara da se u tom dijelu bilo moguće oslanjati samo na tamošnju vojnu hijerarhiju i političku vlast.

»S naše strane, sve je bilo vrlo transparentno, preko Sabora – iz državnog proračuna je novac išao u BiH, a je li dolje netko nekome dao novac ili nekoga zakinuo, teško smo mogli znati«, podsjeća. Osim toga, tijekom njegova ministarskog mandata – kaže – nije dobio ni jednu pritužbu ili signal nezadovoljstva zbog načina raspoređivanja doznačenih sredstava.

Na pitanje je li MORH baš morao biti izravno uključen kao posrednik u financiranje HVO-a nekadašnji ministar priznaje da bi mnogo bolje i jasnije bilo da je taj posao radio isključivo posebni Vladin ured. »Neki su isprva mislili da je posrednička uloga MORH-a jedna kratka epizoda i malo je tko vjerovao da će to trajati toliko dugo«, objasnio je Miljavac.

Zbog toga danas možemo samo nagađati jesu li jedini tokovi proračunskog novca prema BiH bili oni za koje postoji dokumentacija u MORH-u.

Mile Franičević