Vjesnik: 22. 04. 2003.

Anto Nobilo: Šušak je upravljao događajima u BiH

Mislim da bih u Šuškovom arhivu mogao naći dodatne dokaze o postojanju dvostruke linije zapovijedanja nad jedinicama vojne policije i specijalnim jedinicama Herceg-Bosne / Smatram da postoji sustav spojenih posuda između onih koji su činili ratne zločine u BiH i Hrvatskoj i organiziranog kriminala u Hrvatskoj, kaže Nobilo / Unutar bivše vlasti bilo je kriminalnih struktura koje su stvorile Herceg-Bosnu, izvukle milijarde iz Hrvatske u Herceg-Bosnu, provele etničko čišćenje Muslimana, uništile oko 16.000 srpskih kuća nakon »Oluje«, opljačkale hrvatsko nacionalno bogatstvo u pretvorbi... / Apsolutnu vlast je imao Tuđman i on je najodgovorniji, jer je to morao spriječiti / Kad četvorica najodgovornijih za progon kriminala u Hrvatskoj zajednički nastupe, moralo bi se raditi o velikoj akciji i velikim rezultatima, a ako se ništa ne dogodi, imat ćemo elemente da pomislimo da to jest predizborni trik, kaže Nobilo

ZAGREB, 21. travnja – Anto Nobilo, među ostalim i odvjetnik Tihomira Blaškića, u razgovoru za Vjesnik potvrđuje da ima snažne indicije kako dokumentacija bivšeg ministra obrane Gojka Šuška, koju traži od Vladina Ureda za suradnju s Haagom, može dokazati da je Šušak bio ključni svjedok svih događanja u BiH – od toga da je Zagreb financirao sve institucije Herceg-Bosne do toga da je znao tko je odgovoran za pokolj u Ahmićima.

– Iz svega što znam zaključujem da je ministar Šušak bio ključna osoba u Hrvatskoj koja je u operativnom smislu upravljala događajima u BiH i zacijelo je morao primati kvalitetne informacije. Očekujem da bismo u njegovom arhivu mogli pronaći kvalitetna izvješća o svim događajima iz srednje Bosne koji se stavljaju na teret generalu Blaškiću. Smatram da bih mogao naći dodatne dokaze o postojanju dvostruke linije zapovijedanja nad jedinicama vojne policije i specijalnim jedinicama Herceg-Bosne, jer je i obrana generala Blaškića postavljena na dokazivanju takvih tvrdnji. Ako procijenim da su neki od tih dokumenata pravno relevantni za slučaj Blaškić, dostavit ću ih prevoditeljima Haaškog tribunala i posebnim podneskom zatražiti od Žalbenog vijeća da ih uvrsti kao nove dokaze.

• Otkud vam te snažne indicije? Iz transkripata predsjednika Tuđmana?

– Od predsjednika Mesića sam dobio nekoliko izvješća iz Ureda predsjednika u Tuđmanovo doba, iz kojih je vidljivo da su izvješća koja su stizala Tuđmanu dostavljana i Šušku. Šušak je vjerojatno dobivao preciznije informacije od Tuđmana, koji je dobivao sažetke. U Tuđmanovu je uredu bilo nekoliko vrlo kvalitetnih dokumenata o tome tko je počinio zločin u Ahmićima, tko je odgovoran za Ahmiće, a to se ne odnosi na Blaškića. Iz tih se dokumenata vidi kako se upravljalo strukturama u BiH, a ako se to vidi iz izvješća Tuđmanu, vjerojatno se još detaljnije može iščitati iz Šuškova arhiva. Jer Šušak je, a ne Tuđman, operativno upravljao svime, primao šefove tajnih službi, a Tuđman je upravljao načelno, politički. Zato mislim da bi u Šuškovu arhivu moglo biti korisnih dokaza, ako već nije pročišćen.

• Imate li možda indicija dokle će ići najavljeni obračun s mafijom i kriminalom?

– Teško mi je reći dokle će ići ova akcija i koliko je ozbiljno napravljena. Imam određeno povjerenje u Lučina, Bajića i Ostojića, no ne raspolažem podacima dokle su došli i imaju li valjanih tragova. A u pravi obračun s organiziranim kriminalom dosad se nije ni išlo. Jer, suđenje tzv. zločinačkoj organizaciji je ispunilo svrhu – skrenulo je pažnju javnosti tijekom ove tri godine nove vlasti na sporedni kolosijek. Završilo je velikim fijaskom Državnog odvjetništva, potrošeno je mnogo novca i radnih sati, od policije do pravosudnih dužnosnika, a nema pravog rezultata. A istodobno se ništa nije učinilo u procesuiranju tzv. državotvorne mafije.

• Možete li to konkretizirati?

– Smatram da postoji sustav spojenih posuda između onih koji su činili ratne zločine u BiH i Hrvatskoj i organiziranog kriminala u Hrvatskoj. Riječ je o istom miljeu ljudi, samo su za vrijeme rata kriminalne aktivnosti radili pod nacionalnim barjakom a sad, kad nema rata, Srba ni Muslimana, oni su postali ono što jesu – mafijaši i kriminalci. Međutim, kako su bili u državnim strukturama, imali su odlične veze s policijom i državnim tijelima, a aktualna ih je vlast ostavila netaknutima. Dakle, iz miljea ratnih zločinaca imamo sada i mafijaše koji se bave klasičnim kriminalom.

• Možete li usporediti hrvatsku i srpsku mafiju?

– Mogli bismo to i matematički prikazati. Onoliko koliko su Srbi počinili više ratnih zločina u odnosu na hrvatsku stranu, i koliko su imali više ratnih zločinaca, toliko je njihova mafija jača od hrvatske. Dakle, naša je mafija slabija, jer smo mi imali daleko manje počinjenih zločina negoli Srbi, no u suštini je pojava mafije i kod nas i kod njih ista – i srpska i hrvatska mafija proizašle su iz ratne mafije, ratnih zločinaca i ratnih profitera. I po toj mafiji strukture na vlasti nisu udarale, milijarde su, kako vidimo, nestale u BiH u privatnim džepovima, taj se novac oprao i vratio u legalne tokove u Hrvatskoj, ali u taj segment nitko nije taknuo iako je tu prava, organizirana mafija na djelu. I ona može više nego išta drugo ugroziti ovu državu.

• Zašto je ova vlast u sprezi s kriminalom prijašnje vlasti?

– To je posljedica njena političkog stava da ne ide u obračun s tamnim stranama Tuđmanove politike. Ova vlast je, vidjeli smo, koketirala i taktizirala s ekstremnim i negativnim naslijeđem Tuđmanove politike i nije išla u radikalno razračunavanje iz straha da ne bi došlo do kaosa. Dapače, umjesto da su se s njima obračunali, išli su na podilaženje. Tako je npr. jedna od najvećih pogrešaka ove vlasti bilo podilaženje desnici kod donošenja Deklaracije o Domovinskom ratu, koja ne odražava vjerno ono što se dogodilo u našoj prošlosti. Nije se na političkoj ravni osudilo ni naše sudjelovanje u ratu u BiH, niti politika koja je dovela do ratnih zločina, pa ni strukture koje su proizašle iz ratnih zločina.

• Očito sav kriminal vežete za bivšu vlast?

– Da, globalni, strateški kriminal vezan je za određene strukture bivše vlasti. Nikako, naravno, ne bih htio kriminalizirati HDZ kao stranku ni cijelu bivšu vlast, u kojoj je bilo odličnih i poštenih ljudi. Ali, bilo jest unutar bivše vlasti kriminalnih struktura koje su stvorile Herceg-Bosnu, izvukle milijarde iz Hrvatske u Herceg-Bosnu, provele etničko čišćenje Muslimana, uništile oko 16.000 srpskih kuća nakon »Oluje«, opljačkale hrvatsko nacionalno bogatstvo u pretvorbi...

• Imenom i prezimenom, koga apostrofirate?

– Na državnim je tijelima, tužiteljstvu i policiji da to otkriju. Ja, naravno, znam na koga bi se to globalno vezalo. Apsolutnu je vlast imao Tuđman i on je najodgovorniji, jer je to morao spriječiti. Ali nije na meni da imenujem ljude, njih treba imenovati u ozbiljnom kaznenom postupku. Državno odvjetništvo i policija trebaju imenovati kriminalce i pokrenuti postupak.

• Ministar policije upravo je priznao da imamo mafiju u Hrvatskoj. Što bi sada hitno trebalo poduzeti?

– Ako to kaže šef policije, onda on vjerojatno ima i dokaze. A ako ima dokaze, treba procesuirati počinitelje. Ne može se i ne smije se deklarativno reći »mi znamo da ima kriminala tu i tu« a da nakon toga ne uslijedi ni uhićenje niti kazneno-pravni progon.

• Sumnjičavi ste prema istupima poput Lučinova?

– Sumnjičav sam i suzdržan, jer još imam velik upitnik nakon one njihove zajedničke konferencije za novinare. Naime, konferencija na kojoj se zajednički prvi put pojave ministar policije, ravnatelj policije, glavni državni odvjetnik i ravnatelj Uskoka ima strahovitu težinu. Očekivao sam nakon toga da će iste noći krenuti uhićenja, ili da će već za nekoliko dana započeti golem kazneni postupak. A to je prošlo i još se ništa nije dogodilo.

• Je li uobičajen takav zajednički istup ili je to više predizborni trik, što smo mogli vidjeti i u vrijeme HDZ-a?

– Dobro je da su te institucije zajednički istupile. Znamo da je zadnje tri godine bilo velikih problema u komunikaciji između tadašnjeg državnog odvjetnika Ortynskog i policije. Kad četvorica najodgovornijih za progon kriminala u Hrvatskoj zajednički nastupe, moralo bi se raditi o velikoj akciji i velikim rezultatima. Ako se ništa ne dogodi, imat ćemo elemente da pomislimo da to jest predizborni trik. Ne vjerujem da su tako neozbiljni i da nisu svjesni koliko će im taj nastup štetiti ako se za dva, tri ili sedam dana ništa ne dogodi.

Miroslava Rožanković