Vjesnik: 22. 04. 2003.

Ljubo Ćesić Rojs i Ante Jelavić ključne osobe

U 10 godina, iz Hrvatske je u BiH otišlo više od 20 milijardi kuna, a neslužbeno se pretpostavlja da je pola tog iznosa završilo u privatnim džepovima

ZAGREB, 21. travnja – Bivši ministar obrane i sadašnji predsjednik Libre Jozo Radoš izjavio je da je u 10 godina iz Hrvatske u BiH otišlo više od 20 milijardi kuna. Vlada će pokušati, u posebnom izvješću, ustanoviti koliko je od tog novca išlo za financiranje HVO-a – obranu Hrvata u BiH, institucija Herceg-Bosne od školstva do zdravstva – a koliko se potrošilo u privatne svrhe. Neslužbeno se pretpostavlja da je pola od tog iznosa završilo u privatnim džepovima.

Bit će to težak posao ako se zna da su arhivi MORH-a, putem kojeg je išla većina transfera, nepotpuni, kako je naglasio Radoš. Tek se 1998. novac za HVO počeo isplaćivati putem Ministarstva financija i od tada je transparentno naveden u proračunu.

Nakon promjene vlasti u Hrvatskoj 2000. otkriveno je da je najmanje 120 časnika HVO-a primalo plaće i HVO-a i HV-a, a na tim popisima bilo je i političara koji nikad nisu bili u vojnoj službi.

Poznato je da je pokojni ministar obrane Gojko Šušak držao sve konce u rukama kad je bila riječ o svemu što se događalo s HVO-om i Herceg-Bosnom. Njegova desna ruka u Ministarstvu obrane za poslove u Herceg-Bosni bio je sadašnji saborski zastupnik Ljubo Ćesić Rojs.

Rojs je kao pomoćnik ministra obrane upravljao famoznom 66. inženjerijskom pukovnijom koja je na građevinskim radovima u Hrvatskoj i BiH na crno zapošljavala razvojačene pripadnike HVO-a. Iz poslova te pukovnije i djelatnosti Logističkog centra HVO-a u Grudama, na čijem je čelu bio bivši predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić, izraslo je poduzeće »Monitor M«.

Tom je poduzeću pripala vrijedna građevinska mehanizacija koja se do 2000. nalazila u Hrvatskoj, a s kojom je poslovala 66. inženjerijska pukovnija. Poduzeće »Monitor M« je u okrilju navodno neprofitne udruge građana »Herceg-Bosna« na čijem je čelu bivši ministar obrane Federacije BiH Vladimir Šoljić.

Mediji su krajem 2000. objavili da su formalni vlasnici »Monitora M« bliski rođaci Ljube Ćesića Rojsa i Ante Jelavića.Ta je tvrtka bila i dioničar u Hercegovačkoj banci, za koju je istraga međunarodnih snaga u BiH ustvrdila da je služila za prelijevanje novca iz Hrvatske u financijski sumnjive poslove.

Hrvatsko državno odvjetništvo vodi postupak protiv zastupnika Ljube Ćesića Rojsa zbog sumnji da je kao pomoćnik ministra obrane nezakonito trošio proračunski novac.

Najveća hrvatska tvrtka Ina tužila je »Monitor M« zbog neplaćanja nafte koju je Ina putem svoje tvrtke u BiH isporučivala HVO-u. Sumnja se da je dio te nafte završavao na privatnim benzinskim crpkama u Hercegovini.

Državno odvjetništvo vodi postupak i protiv bivšeg hrvatskog konzula u Mostaru Ćire Grubišića kojeg se tereti za malverzacije novcem Ministarstva vanjskih poslova.

Zanimljivo je da su u zagrebačkoj, zaštićenoj podsljemenskoj zoni svojedobno, bez potrebnih dozvola, goleme kuće izgradili pokojni ministar Šušak, zastupnik Ljubo Ćesić Rojs, bivši konzul Ćiro Grubišić i drugi iz kruga koji se kolokvijalno naziva »hercegovački lobi«. Ćesić Rojs uz kuću posjeduje i raskošan stan nedaleko od zagrebačke Šalate.

Tvrtka »Monitor M« asfaltirala je brdski put od hrvatske granice do rodnog sela Ante Jelavića, Podprologa, gdje je bivši šef Logističke baze iz Gruda izgradio i kuću. Jelavić na splitskim Bačvicama navodno ima raskošan stan, a njegova supruga u prizemlju iste zgrade vodi fitness-centar.

Željko Peratović