Slobodna Dalmacija: 23. 04. 2003.

IZVORI BLISKI ODBJEGLOM GENERALU POTVRDILI ZAPANJUJUĆU INERTNOST MUP-a

Policija još uvijek nije pretresla obiteljsku kuću Ante Gotovine

ZAGREB - Policija nikada nije pretresla obiteljsku kuću umirovljenog generala Ante Gotovine, za kojim je na temelju haaške optužnice prije gotovo dvije godine raspisana međunarodna tjeralica! Taj nevjerojatan podatak našem je listu potvrdila osoba iz kruga Gotovininih "zaštitnika".

Potvrdu ili demanti ove informacije nismo, dakako, mogli dobiti u Policijskoj upravi zadarskoj. Na naš upit je li i kada policija pretresla obiteljsku kuću generala Gotovine u Pakoštanima, zadarska je glasnogovornica policijske uprave Sandra Poljak-Jurinčić, nakon konzultacija s glasnogovornicom MUP-a, odgovorila kako "sukladno pozitivnim zakonskim propisima, policija nije u mogućnosti dati odgovor".

Izjave poput onih Bore Gotovine da je s bratom u nekoliko navrata igrao karte, ili supruge odbjeglog generala, pukovnice Dunje Zloić, da je s mužem krstarila obalom ispred Pakoštana, svojedobno su se možda i mogle čitati kao izraz ironije. No u svjetlu informacije da pretres Gotovinine kuće još nije obavljen, dobivaju posve drukčiji smisao.

Premda odvjetnik Anto Nobilo za naš list kaže kako je odluka o eventualnom pretresu boravišta tražene osobe diskrecijsko pravo, ali ne i obveza policije, nekako se čini da je u dvije godine bilo sasvim dovoljno vremena, ali i razloga da se posegne za tom mjerom.

- Policija ima zaista širok manevarski prostor i u pravilu, ako se ocijeni da će se tražena osoba pojaviti u nekom objektu, ne ide se nužno u pretres, već se objekt stavlja pod nadzor. Nepretresanje je ponekad učinkovitiji izbor — objašnjava Nobilo i dodaje da osobno ne vjeruje kako bi od pretresa bilo prevelike koristi. Da je na poziciji da donosi slične odluke, on bi radije "sve sumnjive punktove stavio pod neprestani nadzor i čekao da se tražena osoba pojavi".

Poznavajući prilike i raspoloženje mještana, Pakoštane su nedvojbeno najsigurnije mjesto u kojem bi Gotovina mirno mogao čekati daljnji razvoj situacije. Po izdavanju tjeralice, policija je sramežljivo pustila svoje pipke u Gotovinino rodno mjesto, poslavši tamo nekoliko inspektora u civilu. Premda je u to vrijeme u mjestu boravilo i nekoliko stotina turista, Pakoštanci su trenutačno nanjušili i raskrinkali "uljeze". Vrlo brzo nakon što su iz mjesta potjerani svi nepoćudni novinari, isto se dogodilo i s inspektorima.

U predmetu koji je Hrvatsku umalo doveo do sankcija i koji međunarodna zajednica i dandanas koristi kao sredstvo pritiska, hrvatska policija ni nakon dvije godine nije uspjela ništa učiniti, osim što nespretno pokušava ostaviti dojam da je ipak angažirana na hvatanju Gotovine.

A. BARABA