Novi list: 23. 04. 2003.

IZJAVE POTPREDSJEDNIKA VLADE U INTERVJUU NAŠEM LISTU IZAZVALE DIPLOMATSKI IZGRED

Kritike Gorana Granića ogorčile diplomate u Zagrebu

Dio utjecajnih veleposlanika »više ne vidi načina za komunikaciju s Vladom. Ako je istina samo pola od onoga što je potpredsjednik Vlade izgovorio, onda je to katastrofa, čulo se jučer u diplomatskim izvorima

ZAGREB – Dio uglednih veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj »više ne vidi načina za komunikaciju s vladom« nakon što je potpredsjednik Vlade Goran Granić ponašanje dijela diplomata u intervjuu našemu listu nazvao »tragičnim i smiješnim«.

– Ne bih komentirao što pojedini diplomati govore. Neki od njih pokazali su se nedoraslima svome poslu. Zapravo, bili su pomalo smiješni prosuđujući stvari potpuno neargumentirano. Ponekad su njihovi istupi izgledali upravo tragično, izjavio je Granić u autoriziranom intervjuu koji je jučer objavio naš list.

Granić je tom izjavom komentirao diplomatske osvrte na nedavni posjet Carle del Ponte Zagrebu, ali i odnos dijela diplomata prema suradnji Zagreba s Haškim sudom, kao i prema hrvatskoj politici općenito.

Površno informirani diplomati

Izravno upitan na koje diplomate misli, Granić je odgovorio ovako: »Članovi britanskoga veleposlanstva, američki veleposlanik, ranije španjolski, potom nizozemska vlada – tu ne ubrajam novoga nizozemskog veleposlanika – kao i još neki površno informirani diplomati u Zagrebu. Tu svakako ubrajam i predstavnike nekih međunarodnih institucija u Zagrebu«. Upozoren kako bi njegove izjave mogle izazvati nezadovoljstvo u diplomatskom koru, Granić je odgovorio: »Uvijek sam govorio otvoreno, jer mislim da je tako bolje. Prema Hrvatskoj se kontinurano vodi politika da ona uvijek za nešto mora biti kriva. Naravno da u poslijeratnoj zemlji uvijek možete naći stvari koje nisu dobre. Uvijek se može reći: »Da, vi ste napravili, ali mi smo nezadovoljni«. Pa naravno da nismo dovoljno napravili! Još će mnogo vremena proći do časa kad ćemo moći reći da smo dosegnuli poželjne demokratske standarde, jer su rat a prije komunizam proizveli učinke koji će se desetljećima otklanjati«.

Diplomatski izvori priznali su jučer našemu listu kako su te kritike izazvale »apsolutnu konsternaciju« u diplomatskome koru. Stjecajem okolnosti, naime, jučer je u Zagrebu održan prijem na kojemu su se okupili uzvanici iz gotovo svih veleposlanstava u Zagrebu. Granićeve izjave tu su se pronijele munjevitom brzinom, i, kažu uzvanici koji su bili na prijemu, gotovo da nije bilo diplomatskoga predstavnika koji se nije iskreno čudio Granićevome nediplomatskom načinu. Na prijemu, primjerice, čula se i ovakva tvrdnja: »Ako je istina samo pola od onoga što je potpredsjednik Vlade izgovorio, onda je to katastrofa«.

Pravila se znaju

Znaju se, naime, uzusi diplomacije kada je Vlada domaćin nezadovoljna radom nekoga od akreditiranih veleposlanika. Mnogo je načina na koje može upozoriti na svoje nezadovoljstvo: diplomatskim konzultacijama, obraćanjem zemlji pošiljateljici, pa sve do zahtjeva za povlačenjem veleposlanika. Sve se to, međutim, bez iznimke radi »u tišini« i daleko od javnosti. Granićev istup, komentiralo se jučer u diplomatskim kuloarima, potpuno je nediplomatski čin, a problem je tim veći jer je Vlada dosad iznimno rijetko – ili nikada – istupala na sličan način, pa nije jasno otkud odjednom tolika količina javno iskazanog nezadovoljstva.

– Neki veleposlanici kazali su kako su tim izjavama dovedeni u pat-poziciju prema Vladi. Nakon Granićevih kritika, neki više naprosto ne vide načina za komunikaciju s Račanovim kabinetom, kažu naši izvori, koji su zatražili anonimnost.

Boris PAVELIĆ