Vjesnik: 23. 04. 2003.

Ashdown strahuje da će srbijanski kriminalci preplaviti Balkan

Dio od 2500 uhićenih u Srbiji sigurno će izaći iz zatvora, a mi moramo osigurati da ne postanu naš problem, kazao je Ashdown / Odavno su uspostavljene veze između kriminalaca i onih koji su na području bivše Jugoslavije počinili teške ratne zločine

ZAGREB, 22. travnja – Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown je od hrvatske vlasti u Zagrebu zatražio maksimalnu i blisku suradnju da bi se osujetile aktivnosti srbijanskih kriminalca kad neki od njih budu pušteni na slobodu u Beograd. Na taj način, ustvrdio je Ashdown u Zagrebu, moglo bi se spriječiti da se pripadnici beogradskog podzemlja ponovno povežu s »kolegama« iz drugih zemalja bivše Jugoslavije te nesmetano djeluju i putuju po BiH i Hrvatskoj. Hrvatska je vlast, potvrdili su diplomatski izvori, takvu suradnju prihvatila.

Ashdown strahuje da bi ukidanje izvanrednog stanja u Srbiji i nužno puštanje dijela kriminalaca na slobodu moglo pojačati kriminalne aktivnosti u regiji i povećati nestabilnost.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula je, kako doznaje Vjesnik, kazao kako je u tome teško ostvariti suradnju s vlastima Republike Srpske, a Ashdown mu je odgovorio da će Republiku Srpsku »dodatno pritisnuti«.

»Mi u regiji ne dijelimo zajedničko tržište ni zajednički politički prostor, no dijelimo zajednički, jedinstveni kriminalni prostor. S ministrom Piculom razgovarao sam o prekograničnoj suradnji i ponudio svoje usluge Hrvatskoj ako mi u BiH možemo nešto pomoći. Dio od 2500 uhićenih u Srbiji sigurno će izaći iz zatvora, a mi moramo osigurati da oni ne postanu naš problem«, izjavio je Ashdown.

Ministar Picula je potvrdio da je s visokim predstavnikom u BiH razgovarao o tehničkim detaljima zajedničke borbe protiv organiziranog kriminala, te o suradnji graničnih službi koja se mora pojačati.

Dolazak Ashdowna u Zagreb i razgovori o suradnji u sprečavanju organiziranog kriminala uslijedili su samo nekoliko dana nakon što je Europska unija na neformalnom sastanku u Ateni naglasila važnost suradnje svih europskih zemalja u sprečavanju organiziranog kriminala, bez obzira na njihov status u odnosu na EU. Za zemlje koje računaju na članstvo u EU, obračun s organiziranim kriminalom se očekuje kao dio uvjeta.

One zemlje koje će ostati izvan EU-zone, ali će htjeti uspostaviti bliske ekonomske i političke odnose s Bruxellesom, također moraju djelovati. Europska unija je, naime, na sastanku u Ateni, pod formulom Wider Europe, najavila jačanje odnosa sa svim europskim zemljama, da bi se stvorila međuovisnost u primjeni europskih standarda i na taj način pridonijelo stabilnosti i vladavini prava na cijelom europskom kontinentu.

Kao dodatni napor u stabilizaciji regije EU je na atenskom sastanku objavio listu nepoželjnih za EU, onih koji u bivšoj Jugoslaviji podržavaju optužene za ratne zločine na Haaškom sudu. Popis otvaraju dvojica bosanskih Srba za koje se zna da podržavaju Radovana Karadžića. Prema naslužbenim informacijama, dva je imena Uniji preporučio upravo Ashdown. Lista je otvorena i za ostale, sve kako bi se učinkovitije borilo protiv organiziranog kriminala. Naime, na području bivše Jugoslavije odavno su uspostavljene veze između kriminalaca i ratnih zločinaca.

Bruno Lopandić