Slobodna Dalmacija: 24. 04. 2003.

ČELNICI HKDU-a, HIP-a, I HB-a POZDRAVLJAJU INICIJATIVU STVARANJA OPORBENOG BLOKA

Još neke stranke htjele bi se pridružiti desnoj koaliciji

ZAGREB — Hoće li koalicija blagog desnog centra prerasti u pravu desnu koaliciju? Koje će stranke činiti jedinstvenu frontu protiv lijeve koalicije Ivice Račana? Pitanja su to koja zaokupljaju ne samo analitičare nego i političare na čelu stranaka buduće koalicije koju su inicirali HDZ, HSLS, DC i HSP.

Tako predsjednik HKDU-a dr. Anto Kovačević pozdravlja inicijativu dr. Ive Sanadera za okupljanje oporbenih stranaka i poručuje da sve "što diše hrvatski" treba ići zajedno. Hrvatska oporbena scena mora težiti okrupnjavanju jer nitko ne može sam, no zajedno možemo doći na vlast. Koalicija HDZ-HSLS-DC-HSP preuska je i ta fronta treba ojačati. Tu svakako vidim HKDU, ističe Kovačević i upozorava da će, ako sadašnja oporba ne primijeni okušani recept oporbe iz 2000. godine, preuzimanje vlasti doći u pitanje. No, ako Sanader, Budiša, Granić i Đapić ne pozovu HKDU u tu koaliciju — koja mora biti predizborna — onda će HKDU prionuti stvaranju demokršćansko-pravaškog bloka, poručuje Kovačević.

Čelnik HIP-a dr. Miroslav Tuđman ističe da je ideja okupljanja oporbenih stranaka jako dobra i naglašava da se HIP za to zalaže od samoga početka.

— Naš cilj je moderna Hrvatska, ali na poštovanju temelja na kojima je ona stvorena. Program moderne Hrvatske HIP je sažeo u sedam ciljeva i ti ciljevi trebaju biti temelj jedinstvenog djelovanja u fronti protiv vladajuće koalicije, a s ciljem izlaska Hrvatske iz krize. Aktualnu vlast smatramo elementarnom nepogodom koja je učinila neke pozitivne pomake, koje treba iskreno priznati, no puno više je učinila na stvaranju podjela u hrvatskom narodu. Račan i društvo ostali su godinu i pol dana dulje na vlasti, jer se oporba nije adekvatno postavila — mišljenja je Tuđman.

— Formiranje oporbene koalicije jedini je način da Hrvatska izađe iz krize. Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju u kojem smjeru treba ići — drži Tuđman.

— Naime, 30 posto ispitanika IRI-istraživanja ističe da ne želi izići na izbore. Čak 22 posto ispitanika ne želi glasovati za Račana, a i njih 21 posto ne želi svoj glas dati HDZ-u. To su realnosti i stoga mora biti mudrosti od strane HDZ-a da iskoristi potencijal ostalih oporbenih stranaka — naglašava Tuđman.

Miroslav Tuđman ne vidi razloga za toliki animozitet među strankama koje su nastala iz nasljeđa dr. Franje Tuđmana. HDZ-HIP-HB, kao i ostale oporbene stranke trebaju formirati frontu koja će se suprotstaviti Račanu i njegovoj koaliciji — zaključuje Tuđman.

Predsjednik HB-a dr. Ivić Pašalić, iako nije pozvan na sastanak oporbe, izražava zadovoljstvo zbog inicijative Ive Sanadera o okupljanju oporbe. No, ipak izražava određenu sumnju u Sanaderove dobre namjere, te ističe da se nada da Ivo Sanader misli ozbiljno. Potvrđuje da iako Hrvatski blok nije pozvan na sastanak spomenute četvorke, da je njegova stranka spremna na suradnju sa svim strankama, kako kaže, državotvorne orijentacije. Pašalić ističe da je ideja o okupljanju desne koalicije izvorno njegova ideja za koju se zalaže već tri godine, a propagirao ju je i kao kandidat za predsjednika HDZ-a.

Anita MALENICA