Novi list: 24. 04. 2003.

NE SMIRUJE SE NEZADOVOLJSTVO IZAZVANO KRITIKOM POTPREDSJEDNIKA VLADE NA RAČUN DIPLOMATA U ZAGREBU

Međunarodna zajednica zahladit će odnose s Hrvatskom

Potpredsjednik Vlade Goran Granić ne odstupa od svojih izjava, doznali smo jučer u Vladi. Jedan od mogućih razvoja događaja – da Račan pod pritiskom zatraži Granićevu ostavku

ZAGREB – Nije to smio javno reći, bio u pravu ili ne – jedinstvena je to ocjena krugova bliskih diplomaciji u Zagrebu koji su jučer pristali za naš list neslužbeno komentirati kritike što ih je potpredsjednik Vlade Goran Granić u ponedjeljak preko našega lista uputio dijelu diplomata u Zagrebu.

Jer riječ je o paradoksu, drži jedan bivši hrvatski diplomat: »Granić je rekao istinu, ali to se naprosto ne smije kazati na način koji je on odabrao. U diplomaciji, u četiri oka smijete reći gotovo sve; u javnosti gotovo ništa. To nepisano pravilo potpredsjednik Vlade je prekršio, i reakcije zasigurno neće izostati«.

Račan u »nebranom grožđu«

I sad, predviđaju upućeni, vjerojatno slijedi zahlađenje odnosa s Hrvatskom. Nekoliko je scenarija, a u svima od njih važno mjesto ima i predsjednik Vlade Ivica Račan, kojega je, tvrdi se, njegov najodaniji suradnik ovoga puta »uvalio u nebrano grožđe«. Nastalu situaciju, naime, »neće biti lako ispraviti«.

Moguće je, kažu neki od naših sugovornika, da diplomatski kor zamoli jednoga od svojih uglednijih članova – veleposlanika Svete stolice i doajena diplomatskog kora Giulija Einaudija, primjerice, ili grčkoga veleposlanika koji predstavlja zemlju predsjedateljicu EU – da premijeru prenese nezadovoljstvo veleposlaničke zajednice izjavama Gorana Granića i njihov zaključak kako s njim više ne mogu komunicirati. Takav razvoj događaja, pretpostavlja naš izvor, mogao bi uzdrmati položaj potpredsjednika Vlade, jer bi Račan nešto naprosto morao poduzeti. Što – najcrnji scenariji spekuliraju čak i zahtjevom za ostavkom.

No vjerojatniji je diplomatski »sitni vez« zahlađenja odnosa na veleposlaničkoj razini. To znači da bi razvoj stvari u Zagrebu mogao zagorčati posao hrvatskim veleposlanicima u zemljama koje u Hrvatskoj predstavljaju kritizirani diplomati. Može se tako dogoditi da veleposlanik u Britaniji Joško Paro ili Ivan Grdešić u Washingtonu, primjerice, počnu teže ostvarivati kontakte ili da odjednom ne mogu dobiti termin kod načelnika odjela za jugoistočnu Europu u ministarstvima vanjskih poslova zemlje primateljice. Potom, pak, ako i dobiju zakazani termin kod kojega nižerangiranog službenika, taj bi razgovor mogao započeti neugodnim pitanjima o tome podržavaju li osobno izjave potpredsjednika Vlade...

Što će učiniti Rossin?

Komplementaran zaplet moguć je i u Zagrebu. »Možda veleposlanik Rossin zatraži razgovor o sporu s premijerom Račanom. A, što bi bilo još gore, možda ga uopće i ne zatraži«, kazao je jedan naš sugovornik.

Kako bilo, poprimi li nova napetost u odnosima Hrvatske i međunarodne zajednice ozbiljnije razmjere, može se dogoditi i da postane predmetom rasprave saborskoga Odbora za vanjsku politiku. Predsjednik toga tijela Zdravko Tomac, međutim, jučer je odbio komentirati cijeli slučaj.

Nema sumnje, međutim, kako postoji jednodušnost oko toga da je Goran Granić postupio nediplomatski i za Hrvatsku neproduktivno. Kritizirana veleposlanstva odbila su komentirati Granićeve izjave, ali su nam predstavnici međunarodne zajednice u Zagrebu jučer potvrdili da njegove izjave bile top-temom razgovora među diplomatima. »O tome se redovito govorilo i u susretima s Paddyjem Ashdownom u utorak u Zagrebu, i točno je da među diplomatima vlada neugodan osjećaj«, kazao je naš izvor.

Razlike u Vladi?

On, međutim, nije mogao pretpostaviti razlog takva Granićeva istupa. »Čini se da potpredsjednik Vlade govori različito od ostatka kabineta. Sve je tim čudnije jer diplomati koje je prozvao vrlo dobro rade svoj posao: predani su i posvećeni svome poslu, prate što se događa u Hrvatskoj i uistinu im je stalo da zemlja napreduje«, ustvrdio je naš izvor.

Goran Granić, pak, ne kani se naknadno povlačiti. »Potpredsjednik Vlade neće komentirati slučaj, ali potvrđuje svoje izjave«, rečeno je našemu listu jučer u Vladi. Premijer Račan, pak, još nije provjerio autentičnost Granićevih izjava, što je najavio napraviti nakon što se s posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji vrati u Zagreb. Jučer je premijer boravio na Visu, pa nam je njegova glasnogovornica kazala kako treba pričekati da se vrati u Zagreb. Najavljujući razgovor s Granićem, podsjetimo, Račan je kazao kako bi mu bilo »jako žao« ako je njegov potpredsjednik uistinu rekao što je objavljeno.

Boris PAVELIĆ