Večernji list: 24. 04. 2003.

KOALICIJE - NASTAVLJAJU SE KOMBINATORIKE I IGRE U POLITIČKOM CENTRU

Tomac, Gregurić, Barišić i Klarić na listi DC-a

U HDZ-u smatraju da neki žele oslabiti Sanadera, kako bi se prikazalo da je njemu koaliranje najpotrebnije

Budući da informacije s "tajnog" sastanka čelnika HDZ-a, HSP-a, HSLS-a i DC-a cure kao iz probušene kante, javnost jedva čeka nastavak. Dok se prvi hadezeovac Ivo Sanader nalazi na putu, javnost je, zahvaljujući njegovim potencijalnim koalicijskim partnerima, doznala čak i tko će biti ministri najvažnijih državnih resora. S idućeg sastanka vjerojatno će biti odaslana i informacija koje će važne funkcije u državi pripasti ostalim visokim dužnosnicima tih stranaka, a možda i gdje će raditi čija žena i rodbina. Ni tajne, očito, više nisu tajne, pa u tom svjetlu treba gledati i najnoviju priču po kojoj će krema Foruma hrvatske sloge biti na listama DC-a, i to kao nezavisni kandidati! Podsjetimo: cijela epizoda s forumovcima aktualizirana je posljednjih mjesec-dva, a jednu od ključnih uloga u svemu imao je esdepeovac, ali i forumovac, dr. Zdravko Tomac. Tu su počela i nagađanja hoće li on iz SDP-a svojevoljno ili će ga Račan isključiti. Stvari su se samo na trenutak smirile, a sada se ponovno šuška da će Tomac otići iz SDP-a, i to potkraj svibnja, kad mu je rođendan i kad se očekuje promocija njegove knjige. Sve je ovo - navodno, kao i informacija da će Tomac biti kandidat na listi DC-a. Bit će tu i bivši članovi vlade Davorin Rudolf i Mladen Ramljak, ali i Franjo Gregurić. Upravo preko Gregurića svoj će utjecaj, tvrde upućeni, širiti i sam šef države Mesić. Popis forumovaca, koji će preko DC-a pokušati come back u politiku, time nije gotov. I pučki će pravobranitelj Ante Klarić, navodno, tako dospjeti na listu, ali i gospodarstvenik i prvi čovjek Dinama Mirko Barišić.

U HDZ-u su, priča se, neugodno iznenađeni razvojem događaja. Neki očito žele oslabiti poziciju Ive Sanadera, te upravo prvog hadezeovca prikazati u ulozi onoga kojemu je koaliranje najpotrebnije.

U SDP-u, inače, ne misle da će im odlazak Tomca štetiti. Mato Arlović samo nam je kazao da o eventualnom Tomčevu odlasku ne znaju ništa. Vjeruju da će Tomac ipak ostati. Sam Tomac negira da će u svibnju otići iz stranke, ali potvrđuje da postoji veliki interes stranaka centra da Forumovci dođu na njihove liste.

Darko Đuretek