Vjesnik: 24. 04. 2003.

Bond: Kriminalci iz Srbije utočište bi mogli potražiti u Bosni i Hercegovini

SARAJEVO, 23. travnja - Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Clifford Bond rekao je da je zabrinut zbog mogućnosti da nakon ukidanja izvanrednog stanja u Srbiji na tisuće kriminalaca, koji budu pušteni iz zatvora u toj zemlji, utočište pokušaju pronaći u BiH.

U samo dva dana veleposlanik Bond isto je upozorenje uputio u intervjuima što ih je dao banjolučkim Nezavisnim novinama i sarajevskom Dnevnom avazu.

»Postoji strah da bi se kriminalci koji se bave trgovinom drogom, bijelim robljem i drugim nedopuštenim aktivnostima mogli pokušati skloniti i instalirati u BiH«, kazao je Bond, a prenosi Avaz.

Američki je veleposlanik posebice iznenađen činjenicom da neke osobe koje su na vlasti u BiH ne shvaćaju ozbiljno ovaj problem pa međunarodna zajednica mora poticati organiziraniji odgovor na izazove koji dolaze iz Srbije.

Bond smatra kako je u sadašnjoj situaciji sasvim moguće da BiH postane »europski Afganistan« gdje bi utočište našle mnoge osobe koje bježe od zakona. »Mi već znamo za veze koje oni ovdje imaju. Samo ću spomenuti kako je Momčilo Mandić uhićen u Beogradu te da vidimo tu povezanost«, kazao je Bond sugerirajući da se aktivnosti bivšega Karadžićeva ministra pravde nikako nisu mogle odvijati bez znanja vlasti u Republici Srpskoj. (Hina)