Vjesnik: 24. 04. 2003.

Carla del Ponte najavila nove optužnice koje će poslati u Hrvatsku

Glavna haaška tužiteljica rekla je predsjedatelju Ministarskog vijeća EU Papandeouu kako »još neke optužnice čekaju potvrdu suda«, te je važno da Unija inzistira na »punoj suradnji Zagreba« kakve »do sada nije bilo«

BRUXELLES, 23. travnja (Od Vjesnikove dopisnice) – Nove haaške optužnice koje se tiču Hrvatske na putu su prema potvrdi, slučajevi su u finalnoj fazi obrade Tužiteljstva, dalo se naslutiti iz izjave haaške glavne tužiteljice Carle del Ponte u srijedu u Bruxellesu.

Zahtijevajući »nužnu punu suradnju svih faktora angažiranih u rješavanju pitanja ratnih zločina, što se odnosi ne samo na zemlje regije pokrivene radom Haaškog suda nego i članice EU« kao i »sve koji možda raspolažu informacijama«, ona je u dugo najavljivanom razgovoru s predsjedateljem Ministarskog vijeća EU, grčkim ministrom vanjskih poslova Georgeom Papandreouom pohvalila potporu Unije sudu.

»Došla sam kako bih upoznala EU sa suradnjom država u regiji – Hrvatske, BiH te Srbije i Crne Gore – i kako bih dobila pomoć za hvatanje dobro znanih lica s tjeralica«, rekla je Carla del Ponte.

Osvrnula se i na svoj nedavni boravak u Zagrebu. »Nešto smo postigli, ali, naravno, još očekujem uhićenje optuženoga bjegunca pred pravdom generala Gotovine; također podsjećam da su u igri još neke optužnice koje čekaju potvrdu sudaca te je stoga za Tužiteljstvo posebno značajno da Europska Unija inzistira na suradnji, na punoj suradnji Zagreba što do sada nije bio slučaj, ali se nadam da će se ta suradnja dogoditi«, rekla je.

Tužiteljica je ustvrdila da se članu »vukovarske trojice« Miroslavu Radiću neće suditi izvan Haaškog suda, koji ima jurisdikciju nad tim svojim starim slučajem.

»Uz punu suradnju i podršpku EU i UN-a vjerujem da neće proći previše vremena prije nego što Ratko Mladić bude izručen«, optimistična je Carla del Ponte. Dijalog s grčkim šefom diplomacije nije prošao bez jednog važnog elementa za rad Tužiteljstva – obećanja pune suradnje Atene u istragama o ratnim zločinima, pogotovo u dijelu koji se odnosi na financijske transakcije Miloševićevog režima.

Lada Stipić – Niseteo