Slobodna Dalmacija: 24. 04. 2003.

AMERIKANCI SU UN-ovu PONUDU ZA NASTAVKOM INSPEKCIJA U IRAKU OTKLONILI KAO NEPOTREBNU

Blix se zamjerio Washingtonu

NEW YORK - Inspekcijski timovi Ujedinjenih nacija spremni su vratiti se u Irak i nastaviti svoju potragu za oružjima za masovna uništavanja sada već bivšeg režima Saddama Husseina. Šef UN-ovih inspektora Hans Blix kazao je u utorak članovima Vijeća sigurnosti kako su njegovi inspektori "samo jedan poziv daleko" od odlaska na Srednji Istok.

Poziv, međutim, i nije baš blizu. Bijela kuća je, naime, još jednom ponovila kako usluge UN-a u traženju zabranjenih iračkih arsenala "u ovome trenutku nisu neophodne". Razlog? Posao su preuzele Sjedinjene Države.

Hans Blix, sa svoje strane, nije napravio baš mnogo u pokušajima da svoje inspektore vrati u Irak. Dapače, s nekoliko izjava poput one da "obavještajni izvori i informacije Amerikanaca počivaju na jako klimavim temeljima" izravno je dirnuo u osinje gnijezdo. Tako se ne razgovara s američkom administracijom u trenucima kad joj se nudi suradnja, kažu upućeni.

Nešto od toga, shvatili su Francuzi, nakon zahlađenja u bilateralnim odnosima Pariza i Washingtona. Nakon protivljenja vojnoj akciji francuska je diplomacija u UN-u pozvala na kompromis što se oružanih inspekcija u Iraku tiče: valjalo bi - kazao je francuski veleposlanik u Vijeću sigurnosti Jean-Marc de la Sabliere - pronaći načina da se koordiniraju aktualni napori koalicijskih stručnjaka za oružja s UN-ovim timovima. "Zajedno ćemo napraviti više", zaključio je de la Sabliere.

Uz to, no - na opće iznenađenje - sasvim se stavio na stranu Washingtona glasno zatraživši "što je moguće skorije" skidanje UN-ovih sankcija Bagdadu.

Iznenađujući stav Pariza zapravo je prvi značajniji pozitivni odaziv na poziv američkog predsjednika George W. Busha, koji je još prošloga tjedna zatražio da se Iraku odmah ukinu UN-ove sankcije. Bush je objasnio: Iraku treba hitna obnova, a platiti je može samo prodaja nafte. Dakle, treba ukinuti embargo.

Protiv skidanja sankcija nisu bili samo tradicionalni američki "neistomišljenici" već i Iraku najbliži susjedi, oni koji su godinama trubili da irački civili, djeca ponajprije, najviše stradavaju zbog sankcija. Sad, međutim, više nisu bili važni "žene i djeca", sada je, odjednom, postalo jasno da će velika rijeka iračke nafte - a Bagdad leži na drugim po veličini rezervama nafte na svijetu, odmah iza Saudijske Arabije - značajno utjecati na ponudu i potražnju, na raspodjelu profita, te na podjelu utjecaja, u lokalnom i globalnom smislu.

Deložacijom Saddama Husseina stvari će na Bliskom i Srednjem istoku definitivno dobiti novi oblik, novu stvarnost. Sviđalo se to nekima ili ne, Washington u tom novome igra vodeću ulogu i pokazuje spremnost za suradnju ali i da nema namjeru zastajati. Francuzi su to ipak shvatili, a mogao bi i Hans Blix. Do sada mu je moralo postati jasno da će njegovi inspektori natrag u Irak tek kada to Washingtonu bude odgovaralo.

Miroslav COPIČ

PORUKA SAD-a IRANU: NE MIJEŠAJTE SE U IRAK

WASHINGTON — Sjedinjene Države su priopćile u srijedu da je Iranu poručeno da se ne miješa u iračke poslove i da se ne pokušava infiltrirati među šijitsko stanovništvo radi promicanja svojih interesa.

— Jasno smo rekli Iranu da ćemo se usprotiviti bilo kakvom vanjskom miješanju na putu Iraka prema demokraciji. Infiltracija agenata s ciljem destabilizacije šijitskog stanovništva spada u tu kategoriju — rekao je glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer. On je rekao da je ta poruka poslana kroz "dobro poznate kanale komunikacije" s Iranom, s kojim SAD nema diplomatske odnose. SAD vjeruje da agenti koji se obučavaju u Iranu ulaze u južni Irak od pada Saddama Husseina. (H)