Slobodna Dalmacija: 24. 04. 2003.

NAKON ŠTO JE IVICA CRNIĆ ODLUKU O IZRUČENJU HAAŠKOG OSUMNJIČENIKA POVJERIO ZAGREBAČKOM ŽUPANIJSKOM SUDU

Rajićeva sudbina znat će se u svibnju

ZAGREB — Za utorak 29. travnja sazvana je sjednica tročlanog vijeća Županijskog suda u Zagrebu koje bi trebalo pokrenuti postupak za izručenje Ivice Rajića Haaškom sudu. Na čelu vijeća, kako neslužbeno doznajemo, nalazit će se sudac Dražen Tripalo, a konačna odluka o izručenju, ako ne bude prihvaćen zahtjev obrane da se Rajiću za ratni zločin u Stupnom Dolu sudi u Hrvatskoj, očekuje se već u svibnju.

Pravna procedura, naime, nalaže da vijeće nadležnog suda - prema odluci predsjednika Vrhovnog suda Ivice Crnića, to je zagrebački Županijski sud - na sjednicu pozove državnog odvjetnika, osumnjičenika osobno i njegova branitelja, te na temelju haaškog zahtjeva donosi rješenje o eventualnom izručenju. Ako je bilo koja od strana njime nezadovoljna, ostavljena joj je mogućnost žalbe Vrhovnom sudu, čije vijeće donosi konačnu odluku.

Nakon nje, jedini pravni instrument koji je ostao na raspolaganju Rajiću jest pokretanje ustavne tužbe Ustavnom sudu RH, ali ona ne odgađa izvršenje odluke. Definitivan potpis na odluku o izručenju stavit će ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović, i to nakon što utvrdi jesu li sudovi pravomoćno riješili predmet, i postoje li neke smetnje (npr. zdravstvene prirode) zbog kojih bi izručenje trebalo biti odgođeno.

Jedan od Rajićevih branitelja Željko Olujić u izjavi za "Slobodnu Dalmaciju" otkriva da će svoju argumentaciju pred vijećem Županijskog suda temeljiti na ocjeni da u Ustavnom zakonu o suradnji s Haaškim sudom postoje elementi po kojima bi domaće sudstvo moglo ocjenjivati osnovanu sumnju na temelju koje je napisana optužnica. Na temelju toga, smatra on, sud može odlučiti i da se postupak provede u Hrvatskoj, a ne u Haagu.

- Potvrda za ovakav stav je i mogućnost koja je ostavljena mojem branjeniku da pred sudskim vijećem po potrebi iznese svoju obranu - napominje Olujić, koji naglašava da neće odustati od zahtjeva da se postupak protiv Rajića, kojega haaška optužnica tereti da je, kao zapovjednik druge operativne skupine HVO-a iz Kiseljaka, odgovoran za pokolj najmanje 12 Bošnjaka u Stupnom Dolu 1993. godine, ipak vodi u Hrvatskoj.

Marina K. SABOLIĆ