Slobodna Dalmacija: 24. 04. 2003.

NAKON NIMALO DIPLOMATSKOG ISTUPA POTPREDSJEDNIKA VLADE, KOJI JE STRANE DIPLOMATE U ZAGREBU NAZVAO "NEDORASLIMA SVOM POSLU"

Granić je loša vijest za Račana

ZAGREB — Najblaže rečeno, istup potpredsjednika Vlade Gorana Granića može se nazvati krajnje neuobičajenim, nediplomatskim i može polučiti negativne efekte, čulo se jučer u diplomatskim krugovima nakon intervjua Gorana Granića Novom listu, u kojem je strane diplomate nazvao "nedoraslima svom poslu i pomalo smiješnima", optužujući ih da "prosuđuju stvari potpuno neargumentirano".

Granić je u autoriziranom intervjuu otišao toliko daleko da je upro prstom u diplomate čijim je radom najmanje zadovoljan: "Članovi britanskoga veleposlanstva, američki veleposlanik, ranije španjolski, potom nizozemska vlada - tu ne ubrajam nizozemskog veleposlanika - kao i još neki površno informirani diplomati u Zagrebu. Tu svakako ubrajam i predstavnike nekih međunarodnih institucija u Zagrebu". Potpredsjednika hrvatske Vlade na takvu je ocjenu natjeralo navodno diplomatsko tumačenje suradnje Hrvatske s Haaškim sudom. Neki diplomati citirali su čak i Carlu del Ponte koja tvrdi da ona tu suradnju ironično naziva suradnjom "a la Croatia". Na pitanje novinara neće li takav istup izazvati nezadovoljstvo u diplomatskom zboru, Granić je odgovorio: "Uvijek sam govorio otvoreno, mislim da je tako bolje. Prema Hrvatskoj se uvijek vodi politika da ona za nešto mora biti kriva. Naravno da u poslijeratnoj zemlji uvijek možete naći stvari koje nisu dobre. Pa naravno da nismo dovoljno napravili! Još će proći mnogo vremena do časa kada ćemo moći reći da smo dosegnuli poželjne demokratske standarde, jer su rat, a prije komunizam, proizveli učinke koji će se desetljećima otklanjati".

Prozvani diplomatski krugovi nisu željeli jučer komentirati Granićeve riječi. I britansko i španjolsko veleposlanstvo kratko su poručili da "nema komentara", baš kao i veleposlanstvo SAD-a. Međutim, u neslužbenim kontaktima može se doznati da je ovakav istup izazvao pravu konsternaciju među diplomatima, ne samo onima koje je Granić u intervjuu nazvao "smiješnim i nedoraslim". Neki stariji diplomati s dugim stažem u međunarodnim kontaktima jednostavno se ne mogu sjetiti ijednog sličnog primjera bilo gdje u zapadnom svijetu.

Diplomatski predstavnici, međutim, prave motive Granićeva istupa vide u posljednjem posjetu Carle del Ponte hrvatskoj Vladi koji očito nije bio toliko idiličan koliko je Vlada to željela prikazati hrvatskoj javnosti. Pored toga, nitko se nije iznenadio što je takvu ocjenu iznio upravo Goran Granić. Njega velika većina utjecajnih diplomata u Zagrebu ionako smatra "tvrdom linijom", odnosno znaju reći: "On nije neka vrsta tvrde linije. On jest tvrda linija".

Pritom ističu da bi možda odmahnuli rukom da se Granić zadržao samo na općoj ocjeni djelovanja diplomatskog zbora, koliko god ona bila gruba. Granić je, međutim, prozvao konkretna diplomatska predstavništva i to je ocijenjeno krajnje neuobičajenim i grubim istupom. On je, uzgred, zaprepastio i samog premijera Ivicu Račana koji je izjavio da bi mu "bilo jako žao ako je ta izjava autentična".

U svakom slučaju, Granić je ovim istupom znatno otežao svoju komunikaciju s diplomatskim zborom, što bi se veoma lako moglo prenijeti i na Vladu u cjelini. U trenutku kad se Hrvatska približava europskim integracijama, to nije dobra vijest za Račana i njegove ministre.

Ne treba očekivati službenu diplomatsku reakciju na Granićeve riječi. Diplomati sigurno neće ulaziti u svađu s potpredsjednikom Vlade, ali upravo ta neslužbena reakcija mogla bi se pokazati mnogo pogubnijom. Smanjenje službenih kontakata moglo bi štetiti Vladi i sektoru za koji je Granić zadužen. Diplomati bi jednostavno mogli tražiti drugog partnera.

Tomislav KLAUŠKI

NAJLAKŠE JE HRVATSKOJ LUPITI ŠAMAR

ZAGREB — U Banskim dvorima nije se moglo dobiti službeno očitovanje o izjavi potpredsjednika Vlade Gorana Granića na račun diplomata u Zagrebu. Neslužbeno se zna da je potpredsjednik Granić odgovorio na kritike diplomata — državnih činovnika i službenika - koji prigovaraju Hrvatskoj što još nije ostvarila neke od zadaća. Granićev je stav da ne može dopustiti da nam svaki državni činovnik ili službenik prigovara na tome što nismo obavili neke poslove. On se protivi i tome da svatko može "lupiti šamar Hrvatskoj" za ono što i kod sebe ne mogu obaviti. Hrvatska je zadnjih nekoliko godina svladala mnoge probleme koje su zapadne demokracije sređivale u mnogo dužem razdoblju.

Po neslužbenim informacijam iz Banskih dvora, diplomati u Zagrebu su pozitivno reagirali na informacije Carle del Ponte. U Banskim dvorima vjeruju da je nakon sastanka s Račanom i njegovim suradnicima Carla del Ponte uvjerila diplomate akreditirane u Zagrebu da Hrvatska manje—više uspješno surađuje s Haagom.