Slobodna Dalmacija: 24. 04. 2003.

PRAVOSUDNI REKET - BIVŠI MINISTAR TURIZMA U ISTRAZI TEŠKO TERETI BIVŠEG GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA

Herak: Platio sam Ortynskom i Batarelu 60.000 DEM za pomoć u sudskom procesu

Kad je Batarelo vidio kako se nećkam oko odluke da ga angažiram za odvjetnika, mobitelom je nazvao Državnog odvjetnika Ortynskog koji je za 15-ak minuta, u pratnji dvojice tjelesnih čuvara, došao u Batarelov ured - izjavio je Herak u istrazi

Piše: Vuk ĐURIČIĆ

U iskazu koji je nadležnim državnim institucijama u vezi s istragom o korupciji u Državnom odvjetništvu dao bivši ministar turizma Ivan Herak posve jasno stoji da je u pravosudnom reketu sudjelovao i bivši glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski. U "biznis", vezano uz slučaj Herak, uključio ga je njegov intimus, zagrebački odvjetnik Mirko Batarelo koji je početkom srpnja 2001. godine nazvao Heraka i predložio mu da se hitno sastanu. Kad su se našli u njegovom odvjetničkom uredu, Batarelo mu je kazao da Ortynski zna sve o njegovu slučaju, naglašavajući da "zna da je nevin i da mu pakiraju, te da mu on uz pomoć Ortynskog može pomoći, ali uz uvjet da otkaže punomoć svom odvjetniku Prodanoviću i uzme njega za odvjetnika". Batarelo je tada Heraku kazao i da mu "preko Državnog odvjetništva može osigurati drugi sud, kao i odličan tretman Odvjetništva u odnosu na proces koji se protiv njega vodi".

"Držim ga za muda"

Krajem srpnja Batarelo je Heraka ponovno pozvao u svoj zagrebački ured. Nakon što mu je, kako stoji u Herakovu iskazu, bilo jasno da se "nećkam oko odluke korištenja njegove odvjetničke usluge, mobitelom je nazvao državnog odvjetnika Ortynskog koji je za 15-ak minuta, neformalno odjeven u majici kratkih rukava i u pratnji dvojice tjelohranitelja koji su ostali ispred vrata, došao u Batarelov ured". Nekoliko minuta kasnije iz ureda je izašao Batarelo i tada mu je, kako svjedoči Herak, Ortynski kazao da on zna "da je nevin, da je optužnica protiv njega diletantska i prazna, da zna što mu Nuić pakira po Puli i da bi bilo, regularnosti radi, najbolje da se predmet prenese van Pule". U tome mu, kako je prema Herakovu iskazu kazao tada Ortynski, svojom inicijativom može pomoći Državno odvjetništvo, naglašavajući da na Županijskom sudu u Puli ima "dosta materijala" za predsjednika tog suda Ivana Milanovića koji će "morati pomoći da sud da prijedlog za inicijativu drugog suda". Na kraju mu je kazao ako "želi njegovu pomoć, da je uvjet da angažira odvjetnika Mirka Batarela koji je čovjek od njegova najvećeg povjerenja".

Nakon razgovora s Ortynskim Herak je prihvatio Batarelovu ponudu da ga brani u procesu koji se vodio protiv njega, a početkom rujna 2001. godine otkazao je punomoć dotadašnjem odvjetniku Čedu Prodanoviću. Istog dana kad je otkazao punomoć odvjetniku Prodanoviću, Batarelo mu je kazao da će ga "delegacija drugog suda (u smislu da Državno odvjetništvo predloži delegaciju drugog suda) koštati 60.000 DEM", uz napomenu da mu kao "znak odbiljnosti" u roku 24 sata mora dati 10.000 DEM. Tako je i bilo, a za preostalih 50.000 DEM Batarelo je Heraku rekao da mu ih "stvori do 15. rujna 2001. godine, jer u protivnom od delegacije drugog suda neće biti ništa".

Nakon što mu je kazao da nema 50.000 DEM i predložio mu da se "plaćanje" riješi na način da on (Herak, op. V. Đ.) za navedeni iznos preuzme dio troškova za izgradnju bazena u sklopu njegove kuće u Samoboru, o čemu su, kako svjedoči Herak, svojedobno i razgovarali u njegovoj (Batarelovoj, op. V. Đ.) kući u Opatiji, Batarelo je prijedlog odbio ,kazavši kako to ne može biti "podmireno na taj način, već da treba dati novac s obzirom da on isti mora predati Ortynskom". Herak je, kako stoji u iskazu, posudio novac i 14. rujna 2001. Mirku Batarelu u Zagrebu predao 50.000 DEM nakon čega mu je, kako tvrdi, Batarelo kazao da "to odmah mora dati Ortynskom".

Četiri dana nakon što je predao spomenuti novac (18. 9. 2001.), svjedoči dalje Herak, odvjetnik Batarelo podnio je Državnom odvjetništvu RH zahtjev za izuzeće županijskog državnog odvjetnika u Puli i svih njegovih zamjenika. Zahtjev je odbijen, a Batarelo Heraku tada tvrdio da je "sve O.K. i da će Državno odvjetništvo na našu inicijativu dati prijedlog za delegaciju mjesne nadležnosti suda". Kad je i taj prijedlog Državno odvjetništvo odbilo, Batarelo je Heraku kazao "da se Ortynski plaši medija i da jedan njegov zamjenik nije želio potpisati prijedlog za delegaciju, ali da se ne brine jer ima novi plan". A "novi plan" se temeljio na Batarelovoj tvrdnji da Ortynski ima dokaze za nezakonito djelovanje predsjednika Županijskog suda u Puli Ivana Milanovića kojega zbog toga "drži za muda" i da će preko njega "utjecati na Serđa Ferenčića, predsjednika vijeća u Herakovu predmetu, da predloži inicijativu za delegaciju drugog suda". Batarelo je Heraku tada napomenuo "da će Milanović nedvojbeno učiniti tu uslugu Ortynskom, to više što je izborom njega (Batarela) da ga zastupa (Milanovića) u tužbi protiv pokajnika Županovića (teretio Milanovića javno za uzimanje mita), Milanović nedvojbeno dao naslutiti da mu je stalo približiti se Ortynskom".

Na ročištu održanom u listopadu 2001. godine "predsjednik Vijeća prihvaća inicijativu za delegaciju mjesne nadležnosti suda i istu inicijativu dostavlja Vrhovnom sudu RH". Nakon toga je Batarelo Heraku ispričao "da je Ortynski osobno nazvao Milanovića, a on (Batarelo) je s Milanovićem dogovarao tehničke detalje". Vrhovni sud RH je odbio inicijativu, nakon čega se, kako tvrdi Herak, Ortynski uplašio i "usmeno ga prijavio (prema riječima jednog od savjetnika gosp. Mesića) ministru unutarnjih poslova, dok je (u dogovoru s Nuićem) procesuirao Milanovića koji je (u studenom 2001. godine) najprije od DSV-a maknut s mjesta predsjednika suda, a potom i s mjesta suca Županijskog suda u Puli".

"Sve će biti O.K."

Nakon toga je Herak od odvjetnika Batarela zatražio povrat novca koji ga je krajem studenog pozvao u svoj ured i rekao mu "da će sve biti O.K., da će Nuić biti kao bubica, jer da Ortynski u ladici drži njegov dosje". Tada je Batarelo Heraku obećao i "da će se Nuić, odnosno Županijsko državno odvjetništvo suglasiti s financijsko-knjigovodstvenim vještačenjem i svjedocima koji će biti predlagani s naše strane, te da se Nuić (da ne skače sam sebi u usta) neće pojavljivati na raspravama". Tada, ali i ranije Batarelo se Heraku hvalio "da je s Nuićem kućni prijatelj, da je odličan s njegovim bratom Tihomirom koji u Zagrebu radi na carini..."

Nakon što je Sabor smijenio Radovana Ortynskog, a Županijsko državno odvjetništvo nije prihvatilo vještačenje i predložene svjedoke, Batarelo je Heraku predložio nagodbu prema kojoj će "Nuić za njega tražiti sankciju u visini vremena koje je proveo u pritvoru". Herak na to nije pristao, otkazao je punomoć odvjetniku Batarelu koji mu nije vratio 60.000 DEM.