Vjesnik: 25. 04. 2003.

Šerić: Blaškić jedini ima potporu vlasti, a druge se smatra zločincima

Odvjetnik Vinka Martinovića Štele ustvrdio je da transkripti koje je hrvatska vlast dostavila Haaškom sudu ne mogu biti zakonit dokaz jer njihova autentičnost nije provjerena, te se s tim transkriptima manipulira/ Šerić smatra da bi na temelju tih transkripata mogli biti optuženi i neki hrvatski političari te da bi mogli poslužiti za političke obračune u predizbornoj kampanji

ZAGREB, 24. travnja - »Tihomir Blaškić jedini je haaški zatočenik koji ima svu pažnju i potporu hrvatskih medija i političara, a za Vinka Martinovića Štelu, Mladena Naletilića Tutu i Darija Kordića smatra se da su zločinci. Blaškiću obitelj može neograničeno dolaziti u posjet, dobiva pomoć od hrvatske države, njegovoj obrani dostupni su svi potrebni dokumenti, a ostalim zatočenicima, koji su također hrvatski državljani, sve to nije dostupno«, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare Štelin odvjetnik Branko Šerić. Dodao je i da se Blaškića »stalno prikazuje kao žrtveno janje, dok se sve ostale sotonizira«.

Šerić se novinarima obratio na Štelin zahtjev, koji je »ogorčen što nema ničiju potporu, nego mu se položaj nastoji dodatno otežati«.

Vinka Martinovića Štelu je Haaški sud nepravomoćno osudio na 18 godina zatvora za ratni zločin. Šerić je rekao da se Štela iz zatvora pita »čiji je interes da ga se okrivi za sve ono što se događalo u Mostaru, pa on ispada takav moćnik, dok zapravo netko time želi odvratiti pozornost od sebe«.

Branko Šerić kazao je da transkripti koje je hrvatska vlast dostavila Haaškom sudu ne mogu biti zakonit dokaz, jer njihova autentičnost nije provjerena. Upozorio je da se s tim transkriptima manipulira, jer da su iz njih izbačeni neki dijelovi teksta, a nedostaju brojne stranice. Ustvrdio je kako je ovo prvi put u povijesti da se takvi transkripti koriste kao dokaz u sudskom postupku.

Napominjući da iz Predsjednikova ureda i Vlade nije dobio nijedan dokument za Štelinu obranu, Šerić je kazao da im je te dokumente dostavilo haaško tužiteljstvo. »Među tim materijalima bilo je i onih koji su isključivali Štelinu odgovornost za ratne zločine, no Tribunal ih nije prihvatio nego je povjerovao svjedocima koji su teretili moga klijenta«, rekao je Šerić.

Štelin odvjetnik smatra da bi na temelju transkripata koje je Haagu dostavila hrvatska vlast, mogli biti optuženi i neki hrvatski političari te da bi mogli poslužiti za političke obračune u predizbornoj kampanji.

Biljana Bašić