Novi list: 25. 04. 2003.

DRAGO PILSEL: 'ŽARKO PUHOVSKI: ODGOVOR DOBROSLAVU PARAGI' (2)

Puhovski ponavlja Čičkove klevetničke tvrdnje

Nikada nisam tvrdio da želim postati predsjednikom HHO-a, niti sam imao tu želju, niti sam ikako takvo nešto svojim ponašanjem pokazao. Ja sam, za razliku od Žarka Puhovskog, svoju satisfakciju pronašao ne u predsjedanju Odborom, nego u terenskom radu, među poniženim i ugroženim građanima Republike Hrvatske. A činjenice o slučaju Levar za Puhovskog su neumoljive

Odgovarajući na kritike Dobroslava Parage, odnosno na reakciju tog političara na izvještaj o proslavi 10. godišnjice rada Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, predsjednik HHO-a Žarko Puhovski u rubrici Reagiranja od 10. travnja piše da nije točno da je njegova organizacija licitirala s Levarom i tvrdi da to, 'ponajčešće', čini 'jedan pustopašni kolumnist ovih novina, koji ima očitih teškoća sa svakom organizacijom koja ga ne želi za predsjednika'.

To sam, naravno, ja, a ovo bi trebala biti reakcija profesora Puhovskog na kolumnu 'Democroacia' od 6. travnja u kojoj sam, između ostalog, ustvrdio da HHO koristi Vesnu Levar i njenu tragediju (ubojstvo Milana Levara) kao kulisu. Budući da gospodin Puhovski ponavlja klevetničke tvrdnje koje je na moj račun više puta izgovorio bivši predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, to jest da sam želio biti predsjednik te organizacije za zaštitu ljudskih prava (a bio sam zamjenik predsjednika), dužan sam odgovoriti da to nije točno.

Nikada nisam tvrdio da želim postati predsjednikom HHO-a, niti sam imao tu želju, niti sam ikada takvo nešto svojim ponašanjem pokazao. Ja sam, za razliku od Žarka Puhovskog, svoju satisfakciju pronašao ne u predsjedanju Odborom, nego u terenskom radu, među poniženim i ugroženim građanima RH.

Što se pak tiče opservacije predsjednika HHO-a da sam 'pustopašan', što će reći: razuzdan, raspušten, kao ovca na paši bez pastira, ili pak (jer ta riječ i to govori) – objestan, to jest, onaj komu nikada nije dosta i koji se laća stvari samo da bi zafrkavao i drugima napakostio, kao onaj komu se nudi deset vrsta mesa ali traži jedanaestu, jer je nezasitan, dapače, bahat, moram odgovoriti da prihvaćam tu uvredu kao dio višegodišnje, ove nedjelje (nakon posljednje kolumne 'Democroacia') obnovljene ljutnje po kojoj figuriram na crnoj listi profesora Puhovskog, dakle, među onima koje on ne pozdravlja niti u zemlji, niti u inozemstvu i koje ne poziva na skupove HHO-a, ma da ta organizacije zasigurno ne bi imala ugled koje je uživala, a kažu i uživa, bez doprinosa poput mojeg.

No, ma koliko gospodin Puhovski bio ljut, činjenice su neumoljive i one govore o tome da me uvaženi profesor izbacio iz HHO-a jer je tada bio serviser hirovitog Čička kojeg sam pak prozvao unutar Odbora zbog zloupotrebe položaja i zbog nepotizma. Činjenice također govore u korist Paragine i moje tvrdnje, jer je HHO udovici Milana Levara, Vesni, i sinu Leonu te, za njih, žalosne 2000. godine (pa sve do danas), ako me sjećanje ne vara, dao svega 2.500 kuna jednokratne pomoći. HHO čak Levarovima nije pomogao ni u prijevozu iz Gospića za sudjelovanje na paradi u povodu 10. godišnjice jer, kako im je rečeno u pozivu, nisu u mogućnosti platiti troškove. A Vesni Levar je puno toga obećano. O tim neispunjenim obećanjima sam već pisao.

I neka se Puhovski ljuti. Što ću mu ja? Žao mi je, zaista, jer bih ja želio da se, barem, kulturno pozdravljamo, ali mogu živjeti i time da sam na crnoj listi Žarka Puhovskog. To je manje važno od toga što Vesna i Leon nemaju za dostojan život, što im se Milanov ubojica opet mota blizu kuće i što ih političari, kao što je to učinila i HSLS-ovka Đurđa Adlešić na proslavi HHO-a, zbrišu pred očima Vesne i Leona jer nemaju odgovore nego ih samo, kako to čine i Mesić i Tomčić i Račan i Lučin i drugi, vuku za nos i izbjegavaju riješiti ključne probleme kao što su status branitelja za Milana, mirovina, stambeno pitanje i, ponajviše, hvatanje Milanovog ubojicu, reagira Drago Pilsel, kolumnist Novog lista.